Hlavní obsah

Hrej a neplať 9/2004: Návrat starých časů

Novinky, Ondřej Pohl

Herní tvůrci čím dál tím hůře hledají nějaké originální nápady pro své nové tituly, a proto se čím dál tím častěji uchylují k předělávání starých a ještě starších her. Dnes tady tedy naleznete Lode Runnera, Dizzyho a Maria.

Foto: Jana Matějíková

převzetí certifikátů - primátor M. Pobucký a zástupce společnosti Bureau Veritas A. Podrazil

Článek

Lode Runner

Hned po spuštění hry jsem se docela polekal a musel jsem nějakou chvíli ostřit na obrazovku, abych z ní poznal, co se na ní vlastně odehrává. I když jsem si po pár okamžicích zvykl na osmibitovou grafiku, její projekce na moderním LCD monitoru ve mne stále zanechává zvláštní pocit nad pomíjivostí doby.

Samotná náplň hry je velice jednoduchá, což je ostatně hlavní podmínka toho, aby se stala nesmrtelnou - ovládáte malého bílého panáčka, který má za úkol sesbírat všechny bedny a vyhnout se přitom strážím. Může jen tak pobíhat, lézt po žebřících nebo ručkovat po lanech.

Nevěřil jsem, že něco tak primitivně vyhlížejícího mě může nějak zaujmou, ale opak je pravdou - Lode Runnera tak můžu jen doporučit na chvilkové odreagování.

DOWNLOAD, 60 KB, 7/10

Dizzys Bad Day

Dizzy je další herní legendou, která pomáhala utvářet prvopočátky počítačové zábavy. Hra, která na první pohled vypadá jako obyčejná plošinovka, kterou od tisíců jiných odlišuje pouze vajíčko v hlavní roli. Hned po pár obrazovkách je však jasné, že celá záležitost je o něco komplikovanější, konkrétně o mnohé adventurní prvky, např. inventář a nutnost účelně používat předměty v něm obsažené.

Dizzys Bad Day je prakticky novou hrou, která si pouze bere námět ze svých slavnějších předchůdkyň, obsah je původní. I tak ale překvapí obsah, třeba jen úvodní varování, že hra je určena lidem starším osmnácti let. Dizzy je zde totiž v roli majitele sex-shopu, který se snaží znovu otevřít.

Při hraní je však patrné, že i přes veškerou snahu nedosahuje tato předělávka kvalit originálu. Když k tomu připočteme, že k hraní je třeba jakási znalost angličtiny, je jasné, že Dizzy stejně tehdy jako dnes příliš široký okruh lidí nezaujme. Koho ale chytne, toho nepustí.

DOWNLOAD, homepage, 1.3 MB, 5/10

Houmuran

Poslední hra má s minulostí společného pouze hlavního hrdinu, konkrétně instalatéra Maria. Ten zde odpaluje nadhazované míčky a snaží se během tří pokusů dosáhnout co největší vzdálenosti.

Ovládání je jednoduché: nahoru/dolů pro nastavení úhlu a Shift pro odpal. Je to celkem primitivní a zábavné jenom chvíli, ale když někoho baví odpalovat takhle tučňáky celé tři dny...

DOWNLOAD, homepage, 0.2 MB, 3/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 4/2004: Týden vzpomínek

Čirou náhodou se nám do dnešního vydání sešly tři hry, které nějakým způsobem odkazují k minulosti, ať už ke zlatým časům arkád a vesmírných stříleček...

Hrej a neplať 5/2004: Hodina lukostřelby

V dnešní hlavní hře se výjimečně nepoužívají ke střílení lasery ani klasické palné zbraně, ale luk a šípy, což jí dělá velmi zajímavou. Nepřehlédněte však...

Hrej a neplať 6/2004: Wolf se vrací!

Dnešní vydání se opět ponese ve stylu předělávek starých her. Krom legendárního Wolfensteina 3D je tu i neméně známá mlátička International K-rate. A na závěr...

Výběr článků

Načítám