Hlavní obsah

Hrej a neplať 41/2003: Zastavte domácí násilí!

Novinky, Ondřej Pohl

Dnes tady máme opravdovou raritu: hru ve stylu The Sims coby vlajkovou loď vládního projektu proti domácímu násilí. Dále pak dvě akční plošinovky, vše samozřejmě zcela zdarma! Bavte se dobře!

Foto: Motto am Fluss

Celkový pohled

Článek

Domácí násilí - Game Over

Tu a tam v záplavě bezduchého herního střílení probleskne i takové, z něhož by si pařan měl odnést nejenom zničené zápěstí a krví podlitá očička, ale i jakési ponaučení. Značné zkušenosti v této oblasti mají herní tvůrci sídlící na západ od našich hranic, díky nimž jsem se taky dozvěděl o škodlivosti kouření a nechráněného sexu, za což jim patří můj vděk. Ještě tak vymyslet nějakou hru s integrály a derivacemi a budu naprosto spokojený.

Ale zpátky k naší hře. Překvapivě se nejedná o střílečku, ale spíše o strategii ve stylu The Sims. Pokud tuto hru znáte, pak s touto nebudete mít sebemenší problémy. Na začátku si totiž vyberete dvě postavy, které pak coby dva partnery umístíte do malého bytečku. Ten je dobré si nějak zařídit, na což ale potřebujete peníze, které získáte chozením do práce. Dále pak musíte dbát na jednotlivé požadavky obou partnerů (od čistě biologických až po emocionální a sociální), které je však nutné sladit dohromady bez použití násilí, ať už psychického nebo dokonce fyzického.

Tím se dostáváme k samotnému cíli hry, který však podle samotných autorů neexistuje - je jím respektive snaha naučit hráče vzájemné toleranci, porozumění a řešení problémů nekonfliktní cestou, což je v době "střílej a pak se ptej" docela ojedinělé a chvályhodné.

Neříkám, že je hra bůhvíjak propracovaná; na grafické stránce se silně projevuje nízký rozpočet celého projektu (asi proto, že jej financovala vláda) a po dlouhém hraní budete mít jistý pocit stereotypu, ale naprostá odlišnost od všeho, čím se musím každý týden na freewarové scéně brodit ve spojení se zajímavou myšlenkou a celkovým vyzněním hry ji zaručuje vysoké ohodnocení.

Doufám tedy, že se vám Domácí násilí - Game Over bude líbit a že si z něj alespoň něco málo odnesete.

DOWNLOAD, homepage, 17.2 MB, 9/10

SkyCars

Pravidelní čtenáři by mohli už při pouhém pohledu na screenshot konstatovat, že něco podobného už tady jednou bylo a já bych jim nijak neoponoval. Jedná se totiž o vylepšení předělávky jedné staré hry ještě z dob hracích automatů, jejíž hlavní hrdinou je vesmírná raketka, která totiž nedělá to, co byste od ní očekávali.

Hlavně tedy nestřílí, protože veškerá její síla spočívá v pohybu a jeho správném načasování. Celá situace se má asi takto: ve vzduchoprázdnu volně visí jakási dráha, kterážto ovšem není rovná a plochá, ale podivně zakřivovaná, plná různých překážek a děr, ale taktéž i bonusových míst.

Vaším úkolem je pak nikam nespadnout, do ničeho nevrazit a dovést tak raketku bez ztráty kytičky až do cíle. Používat k tomu můžete jak kurzorové šipky, tak i mezerník, jenž slouží ke skákání.

SkyCars je tudíž jednoduchá hra, avšak k odreagování bych ji nedoporučoval - vyžaduje totiž mnoho soustředění a pekelně rychlé reflexy.

DOWNLOAD, homepage, 5.6 MB, 7/10

Sideswipe

Poslední hra pro rento týden má cosi společného s hrou předchozí: taktéž se jedná o předělávku něčeho nejméně tak starého jako jsem já a rovněž je základem všeho pohyb.

Neustálý pohyb je zde totiž alfou i omegou všeho - představte si totiž obyčejnou plošinovku ovšem s tím rozdílem, že hlavní hrdina jede na motorce a rychlost jeho horizontálního pohybu nelze nijak ovlivnit (maximálně pouze trochu zrychlit nebo přibrzdit). Ke lovu se pak dostane hlavně bystré oko a hbitá ruka.

Ovládání je vskutku jednoduché - klávesami vlevo a vpravo určíte postavení vašeho hrdiny na obrazovce (doporučuji co nejvíce vlevo, abyste měli dostatečný rozhled), Shift pak slouží ke skákání a Ctrl pro chvilkové zrychlení, které je vhodné k likvidaci nepřátel.

Poznámka: hra vyžaduje systémovou knihovnu cncs232.dll.

DOWNLOAD, homepage, 0.8 MB, 6/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 36/2003: Tetris a drogy!

Světlo světa spatřila další variace Tetrisu, která se nám snaží přiblížit, jaké to je hrát ho pod vlivem drog! Vše legálně, samozřejmě. Jinak tady máme ještě...

Hrej a neplať 37/2003: V hlavní roli penis

Dnešní první hra rozhodně není vhodná pro děti, jelikož je plná penisů, kondomů, spermií a podobných věcí. A komu by se i přesto nezamlouvala, ten si může...

Hrej a neplať 38/2003: První podzimní díl

Jak už možná víte, včera nám všem začal podzim, což znamená, že teď úplně všem školákům, (i těm, kteří předstírají dospělost), začala škola, což nejednomu...

Výběr článků

Načítám