Hlavní obsah

Hrej a neplať 40/2003: Dvě dobré plošinovky zdarma

Novinky, Ondřej Pohl

Pojďte s námi oslavit letošní už čtyřicáté vydání Hrej a neplať u dvou dobrých plošinovek zdarma: první ze starověkého Egypta, druhá ze slepičkou v hlavní roli. A na závěr jedná logická hra.

Foto: DMO Pobyty o. s.

Jedním z míst, která o velikonočním víkendu handicapovaní navštívili, byla pražská ZOO.

Článek

Return of Egypt

Tak jsem si říkal, že našemu magazínu nějak začíná chybět nezbytné koření v podobě japonských her, když tu, objevil se Return of Egypt. Jak název napovídá, tamním tvůrcům se zřejmě začíná přejídat neustálé opakování technicky dokonalých, leč graficky trochu sterilních vesmírných stříleček a tak podobně jako američtí tvůrci filmů zabrousili do dějin lidstva.

Ušetřen tentokrát nezůstal starověký Egypt, takže se můžete těšit na procházení dlouhých podzemních labyrintů plných kostlivců, mumií a duchů. Vše ve stylu klasické arkády neboli plošinovky s příznačným ovládáním - Ctrl pro skákání a Shift pro boj.

Co dalšího stojí na této záležitosti za zmínku je krom akční hudby, která vám ale po chvíli začne lézt na nervy, dokonale vyvážená hratelnost. Není triviálně jednoduchá, aby se boj zvrhl v genocidu, ale také by se vám nemělo stávat, že byste se neustále zasekávali a museli hraí opakovat. Nemůžete ovšem ukládat kdykoli se vám zachce, ale pouze na vyhrazených místech.

Pokud si hru stáhnete, nelekněte se při instalaci "rozsypaného čaje" a jednoduše zvolte adresář, kam si přejete hru rozbalit. Po spuštění stiskněte F4, vyberte klávesnici a zmáčkněte Shift.

DOWNLOAD, homepage, 16.2 MB, 7/10

Pekka Kana 2

I dnešní druhá hra bude plošinovka, tentokráte se slepicí v hlavní roli. Ao slyšíte správně, tito opeřenci už nejsou vhodní pouze jako cíle našich hlavní, ale staly se z nich plnoprávné bytosti, kteréžto mohou procházet různé světy, ve velkém vraždit jiná zvířátka (obzvláště ježky), a zachránit tak své kamarády, jež někdo škaredý někde daleko uvěznil.

Tak by se Pekka Kana dala ve stručnosti popsat, protože se jedná o arkádu jako kteroukoliv jinou. I když na rozdíl od předešlého případu to zde s oním násilím nebude zas až tak horké, takže lze hru bez obav předvést i dětem.

Takže moje rada na závěr zní: pokud máte náladu na brutální pařbu, pak volte Return of Egypt, pokud se naopak chcete odreagovat, Pekka Kana 2 je zde pro vás.

DOWNLOAD, homepage, 6.7 MB, 7/10

Hot Lines

Závěr je jako obvykle vyhrazen malé a nenáročné logické hře, která neobsahuje žádné násilí a pro je nanejvýš vhodná i pro mládež a dospívající. Dnešním zástupcem je hra s názvem Hot Lines.

Vašim úkolem je zde seřadit minimálně pět kuliček jedné barvy do řady, ať už horizontální, vertikální nebo diagonální, načež zmíněná řada zmizí. Pokud se tak nestane, přibudou na hrací plochu, jež máte za cíl kompletně vyčistit, dva nové balónky.

O hře nelze říct nic víc, než že je průměrná - ať už grafika, hudba nebo nápad - nikoho neurazí, ale také nejspíš nevydrží příliš dlouho.

DOWNLOAD, homepage, 1.7 MB, 5/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 35/2003: Vzpomínáme na léto

Školní rok už začal, a proto je tou nejlepší činností, jak si spravit náladu je poctivá pařba her zdarma. Dnes na vás čekají: minigolf, vesmírná střílečka...

Hrej a neplať 36/2003: Tetris a drogy!

Světlo světa spatřila další variace Tetrisu, která se nám snaží přiblížit, jaké to je hrát ho pod vlivem drog! Vše legálně, samozřejmě. Jinak tady máme ještě...

Hrej a neplať 37/2003: V hlavní roli penis

Dnešní první hra rozhodně není vhodná pro děti, jelikož je plná penisů, kondomů, spermií a podobných věcí. A komu by se i přesto nezamlouvala, ten si může...

Výběr článků

Načítám