Hlavní obsah

Hrej a neplať 4/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní výběr her bude určen spíše mladším pařanům, anebo spíše jejich rodičům. Mám tady totiž přichystány dvě plošinovky a jednu automatovou střílečku. Bavte se dobře!

Foto: Antonín Šácha

Areál slušovické dráhy.

Článek

House of Usher

A začínáme arkádou (neboli plošinovkou), která má do ideálu dnešních her celkem daleko, ale skvěle asociuje vzpomínky na dobu, kdy jedinou možností, jak se dostat k počítačovým hrám, byla maringotka s herními automaty přijíždějící v pravidelných intervalech s kolotoči. Nalézáte se zde v roli podivného bílého mužíka (přesněji řečeno, shluku barevných pixelů), který je uvězněn ve strašidelném domě, plném monster, netopýrů, masožravých kytek, bodců v podlaze a podobných výmyslů. Ovládání je dětsky jednoduché: stačí kurzorové šipky pro pohyb a Ctrl pro střelbu, ovšem pozor, ne všichni nepřátelé jdou jednoduše odstřelit, a proto bude muset ke slovu občas přijít i rozum.

 DOWNLOAD, 1,4 MB, 6/10

Pachi el Marciano

Těžko říci, co si má člověk o této plošinovce myslet. Svým zjevem vypadá na to, že se jedná o záležitost pro nejmenší: lehce strašidelná grafika podbarvená kolovrátkovou hudbou a zdánlivě jednoduchý úkol - posbírat všechny klíče v lokaci. Jenomže - krom základních pohybů (kurzorové šipky) a skákání (mezerník) nemáte jinou možnost, jak se zbavit sice tupých, ale celkem nepříjemných monster. A tak, i já, celkem zkušený hráč, jsem měl docela co dělat, abych dokončil první úroveň. Po konci každého levelu dostanete heslo, s jehož pomocí můžete pokračovat tam, kde jste předtím přestali.

DOWNLOAD, homepage, 1,5 MB, 4/10

Creature Jungle

Dnes skončíme tak, jak jsme začali - u hry, která asociuje atmosféru doby dávno minulé. Zajímavé navíc ještě je, že má svůj původ v Asii, konkrétně v zemi vycházejícího slunce - v Japonsku. Znalcům stačí říct, že se jedná o typický klon Xenonu dvě a hned mají jasno, o co že zde půjde: malá, shora viděná raketka si takhle letí vesmírem a střílí do všeho okolo, což obvykle bývají tuny nepřátelských plavidel. I když malou vadou na kráse je kromě toho, že nerozumíte bezesporu velmi zajímavým dialogům, i ovládání. Jak mívají japonské hry ve zvyku, k používání třech různých zbraní slouží tři klávesy Z(Y), X a C. A právě v nejednoznačnosti první klávesy na české klávesnici leží problém: buďto si pro pohodlné hraní vykloubíte prsty na ruce, anebo, což bude jistě lepší, přepnete na anglickou klávesnici.

 DOWNLOAD, homepage, 3,5 MB, 5/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Výběr článků

Načítám