Hlavní obsah

Hrej a neplať 30/2003: Volejbal, Tetris a PacMan zadarmo

Novinky, Ondřej Pohl

Tak a je to tady - třicáté letošní vydání Hrej a neplať spatřilo světlo světa. A co že v něm pro dnešek naleznete? Šílený japonský volejbal, Tetris a PacMana.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Catch and Throw

Začínáme japonskou hrou. Jak už jste si možná zvykli, pro gamesy této země původu je nutné mít trochu pochopení, počínaje nezvyklým ovládáním (ano, i tentokrát přijde ke slovu klávesa Z/Y) a konče pak samotným pojetím hry.

To vše platí pro Catch and Throw beze zbytku. Zprvu se zdá, že půjde o odpočinkový letní volejbal ve stylu Blobby Volley, ale už po pár okamžicích je jasné, že zvládnutí hry vyžaduje umění a reflexy hodné mistrů bojových umění. Volejbal to totiž je, ale hraje se v tak šíleném tempu a se dvěma míči, že nebudete ze začátku vůbec stíhat.

Z toho důvodu hru nelze doporučit cholerickým povahám a těm, kteří chtějí při hraní spíše odpočívat - to už se raději podívejte, jak se v Japonsku hraje ping-pong a pochopíte, jak mohli zplodit takovou hru.

DOWNLOAD, 1 MB, 6/10

Quadra

Je to poměrně nemilé, ale naše jubilejní vydání má trochu problémy s originalitou, stejně tak jako celý herní sektor a jeho freewarová část zejména. Okamžitě po začátku hraní vám totiž bude zajímavé, že pod slibným názvem Quadra se neskrývá nic obyčejnějšího, než Tetris.

Ani pohled do menu neodhaluje nic revolučního, ale samé praktické, leč okoukané záležitosti, jako možnost hry po síti nebo záznam skádání kostiček.

Ovšem tak jako tak je to stále jen Tetris. I když velmi hratelný a graficky vyvedený - pořád jen Tetris.

DOWNLOAD, homepage, 4.6 MB, 5/10

Deluxe Pacman

A na závěr jako obvykle něco jednoduššího. Tentokrát mohu celé povídání zkrátit na naprosté minimum, protože, jak pevně doufám, je mezi vámi minimum těch, kteří by neznali Pacmana, roztomilou žlutou potvůrku pronásledovanou monstry a požírající vše, co mu přijde do cesty.

Ovšem musím všechny varovat před zavádějícím názvem - ano, hraje se Pacman, ale není na něm nic zvláštního, mimořádného ani výjimečného a už vůbec nic "deluxe".

Takže před sebou máme jen jeden z mnoha průměrných klonů. Můžete si jej sice zpestřit hrou dvou lidí - ta se ovšem odbývá tak, že se jednotlivě střídáte. Takže nic moc.

DOWNLOAD, homepage, 1.8 MB, 4/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 25/2003: Worms se vracejí!

Dnes už se setkáváme v tomto roce po pětadvacáté, a tak budeme trochu vzpomínat: nejen, že tu máme hru na motivy legendárních Worms, ale na vaše monitory opět...

Hrej a neplať 26/2003: První česká ponorka!

Prázdniny a dovolené už jsou za dveřmi, což jistě znamená, že máte spoustu času na počítačovou zábavu, jejíž součástí se mohou stát i dnešní tři hry zdarma:...

Výběr článků

Načítám