Hlavní obsah

Hrej a neplať 22/2003: Opravdu zvrhlý díl

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrou dnešního týdne je bezesporu ta nejzvrhlejší hra, jaká je na české freewarové scéně k nalezení: Život není krásný. A na uklidnění tady mám jeden povedený klon Tetrisu s příchutí matematiky. Bavte se dobře!

Foto: Jiří Bulín

Mikuláš, Čert a Anděl v MZŠ Zruč-Senec

Článek

Život není krásný 3

Když jsem ještě na "starých" Novinkách recenzoval první díl této trilogie, za níž stojí jediný tvůrce Martin Pohl (a stejně jako tehdy podotýkám, že jde pouze o shodu jmen), říkal jsem si zprvu, že se jedná o amatérskou point-and-click adventuru, jakých existuje přehršel. Ovšem už po pár scénách mi bylo jasné, že je zde něco, co hru pozvedává z onoho jinak šedého průměru.

Tím něčím je násilí - já vím, je všude víc než dost na to, aby nějak upoutávalo pozornost, ale zde je podáno tak bezcitnou a cynickou formou, že se slabší povahy nebudou stačit divit. A navíc - třetí díl je zasažen do nemocničního prostředí, což ještě umocňuje už tak dost bizardní atmosféru celé hry.

Předžvýkávat vám tady příběh o tom, kterak hledáte v nemocnici tělo mrtvého pašeráka s diamanty v břiše je celkem zbytečné, stejně jako varování, že hra není rozhodně vhodná pro děti, věřící, mravokárce nebo ty, kteří se třeba chystají na hospitalizaci. Stahujte a bavte se.

DOWNLOAD, homepage, 2.8 MB, 9/10

Falling Formulas

Tuto hru lze na rozdíl od předchozí naopak dětem s klidem doporučit, neboť se jedná o vzácného zástupce rodu logicko-didaktických her. I když na první pohled vypadá jako další klon Tetrisu, při bližším zkoumání se jeví jako mnohem propracovanější, složitější a krásnější.

O co tedy jde? "Z nebe" se snášejí kostičky, které se od sebe neliší tvarem, nýbrž barvou a hlavně číslem nebo symbolem, který je na nich napsán. Z těchto bloků je pak potřeba poskládat matematické výrazy tak, aby dávaly smysl. Kupříkladu 1 + 1 = 2, jako nejjednodušší ukázku, ale čím bude daný výraz složitější, tím více bodů z něj získáte.

Ještě pár slov k ovládání a pravidlům: k urychlení padající kostky slouží mezerník, ke změně čísla nebo symbolu pak šipky nahoru a dolů - změnu však lze provést pouze u zelených bloků. Jakmile složíte korektní výpočet, bloky zčervenají a nelze s nimi už dále pracovat; pokud chcete, aby zmizely, pak stiskněte klávesu B.

DOWNLOAD, homepage, 0.2 MB, 8/10

Stress Relief Paintball

Dnešní poslední hra je spíše jenom hříčka na krátkodobé odreagování se od starostí všedních dnů, jimž jsou všichni pracující vystaveni.

Myší ovládáte paintballovou pistoli (takovou, co střílí barvu) a bedlivě s ní sledujete dění v jedné kanceláři. Jakmile někde vykoukne malý žlutý smajlík, nakrmíte ho olovem, tedy vlastně barvou.

A to je vše. Jak jsem říkal, žádnou velkou vědu v tom nehledejte.

DOWNLOAD, homepage, 0.8 MB, 4/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 17/2003: Chcete být pracháčem?

Pojďme se podívat na to, co se nám tentokrát sešlo do pravidelného středečního magazínu o hrách zdarma: jedna starší arkáda, hra ve stylu Chcete být milionářem...

Hrej a neplať 19/2003: Grand Theft Auto zadarmo!

Dnešní Hrej a neplať je dnes trošičku nestandardní: najdete v něm pouze jednu hru, která je ovšem co do velikosti i kvality naprosto výjimečná a ještě před...

Výběr článků

Načítám