Hlavní obsah

Hrej a neplať 19/2003: Grand Theft Auto zadarmo!

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní Hrej a neplať je dnes trošičku nestandardní: najdete v něm pouze jednu hru, která je ovšem co do velikosti i kvality naprosto výjimečná a ještě před pár lety byste za ni museli pořádně zaplatit: Grand Theft Auto.

Článek

Grand Theft Auto

Co naplat, velikost freewarových děl neustále roste nezadržitelným tempem a nebozí majitelé modemových připojení jen s otevřenou pusou koukají, v co že se to ty několikabajtové hříčky pro ukrácení dlouhé chvíle vyvinuly. Tedy abych byl přesný, Grand Theft Auto není čistokrevný freeware, ale hra staršího data výroby, která byla nyní označena coby volně šiřitelná, aby tak zvýšila popularitu svých mladších sestřiček, konkrétně Grand Theft Auto 3.

Nebudu vám tentokrát mazat med kolem úst tvrzením, že za pomoci dobrého download manageru lze i za pomoci modemu stáhnout z internetu téměř cokoli, protože jsem to sám nezkoušel. Z toho důvodu budu taky vděčný za všechny rady, náměty a připomínky, o něž se s námi můžete podělit v diskusi pod článkem.

Osobně bych měl pro majitele pomalých připojení jeden tip nesoucí jméno VypalCD.cz. Za poplatek okolo jednoho sta českých korun si zde můžete na CD nechat vypálit a následně zaslat 650 MB dat, které byste jinak museli pracně stahovat z internetu. Jednorázové řešení tohoto problému nabízí taktéž tato stránka.

Čtenáři zajisté prominou, že jsem zatím neztratil ani jediné slůvko o hře samé, ale pro člověka odkojeného modemem opravdu není téměř čtvrtgigová velikost pouze pár sekundami stahování navíc, jak by se mohlo zdát majitelům pevných linek.

Pojďme tedy celou věc napravit: z názvu je patrné, že zde půjde hlavně o kradení aut, i když zde tato činnost není cílem, nýbrž prostředkem.

Coby nezaměstnaný mladík, který se dobře vyzná v autech a v jejich řízení, žijící ve městě plném zločinu Liberty City, se snadno ocitnete na šikmé ploše - stačí zvednout telefon a udělat menší laskavost pro místního mafiánského bosse: něco někam odvézt, vyzvednout a podobně. Vše se zdá v pohodě, než najednou máte na zadním sedadle krvácejícího gangstera právě přepadnuvšího banku, pytel peněz a v zádech hejno policajtů.

Jak se vše odvíjí dál je zbytečné prozrazovat, ale rozhodně se při těch všech přepadeních, únosech a vybírání výpalného nudit nebudete. Samotný příběh sice není nikterak originální, ale rozhodně je zajímavou devizou této skvělé hry.

V této souvislosti stojí za to ještě zmínit jazykovou otázku celé hry, která je dostupná pouze v angličtině. Pokud tímto jazykem nevládnete, vůbec to nevadí - žlutá šipka vás sama navede na cíl a hlavní postava zde plní své úkoly víceméně automaticky. Ovšem pokud anglicky umíte, budete při plnění úkolů jistější a navíc budete i vnímat drobné, leč podstatné části příběhu.

Je načase zhodnotit vnější projevy hry, tedy její grafiku a zvuky. Jak jsem již zmínil v úvodu, Grand Theft Auto není novou hrou a tomu odpovídá i její vizáž, sice si můžete vybrat vyšší rozlišení, které se i na slabších stojích chová docela plynule (výhoda starších her), ale hlavní problém spatřuji spíše v celkovém vzezření, které je tak trochu infantilní. Hra je totiž kompletně 2D a vše vidíte seshora ve stylu jiné legendy - Micro Machines (no, nejsem si jist, zda-li vám toto přirovnání nějak pomohlo). Z výšky, která se navíc dynamicky mění podle rychlosti pohybu, tak sledujete malinkatá autíčka a lidičky, kteří se mezi sebou tak roztomile vraždí, okrádají, přejíždějí atd. I když musím říci, že toto zdánlivě nesourodé spojení je původcem velice silné atmosféry.

Místo nám vyhrazené se pomalu chýlí ke konci, a proto je záhodno si vše jaksi shrnout. GTA je opravdu skvělá hra, čemuž odpovídá jinak velmi zřídka používané ohodnocení 10/10. I po několika letech přináší skvělou porci zábavy hlavně těm, kteří holdují černému humoru a násilí, kterým je hra doslova prosycena a kteréžto je zde řešením doslova čehokoli. Z toho důvodu GTA rozhodně nelze doporučit dětem. Všichni ostatní si ale užijí spoustu velmi kvalitní zábavy. 

DOWNLOAD, homepage, 335 MB, 10/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 14/2003

Hrou tohoto týdne je velmi povedená akční záležitost s přiléhavým názvem Zastřel si svého Zazu, pak jedna japonská mlátička a nakonec něco na odreagování.

Hrej a neplať 15/2003

Jako každou středu tady máme i tentokrát tři hry zdarma: dnes to je velmi povedená variace na téma Wolfenstein 3D, jedna jednodušší střílečka a japonská...

Výběr článků

Načítám