Hlavní obsah

Hrej a neplať 13/2004: Další střílečka zadarmo

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrou dnešního týdne je 3D akce postavená na enginu Quake III s pohlednou hlavní hrdinkou, dále zde najdete předělávku Červů do slušivého 3D kabátku a něco z japonské kuchyně sloužícího pro rychlé odreagování.

Foto: Josef Zajíc

Tříkrálová sbírka 2015. Ostrava 5.1.2015. My Tři králové jdeme k Vám...

Článek

Game Over

Game Over je hláška provázející počítačové hry už od jejich vzniku, která dokázala nadzdvihnout ze židle nejednoho hráče. V tomto případě se však jedná o velmi zdařilou 3D akci, jež kvalitou zpracování několikanásobně převyšuje své freewarové kolegyně, snese dokonce srovnání s komerčními hrami. Škoda jen krátké hrací doby.

Ale pěkně popořadě: jak už jsem řekl, Game Over je 3D akce, přičemž fakt, jestli ji budete sledovat z pohledu první nebo třetí osoby, si můžete navolit stiskem kolečka myši. Osobně ale doporučuji pohled z perspektivy třetí osoby, protože se tak krom propracované grafiky budete moci pokochat i ladnými křivkami hlavní hrdinky, které hlas propůjčila samotná Lucy Liu. Tak se zdá, že od doby, co se objevil Tomb Raider, začínají mužští herní hrdinové vymírat po meči.

Ale zpět ke hře, která je postavena na enginu Quake III, což je samo o sobě zárukou dobré podívané - a opravdu - celý svět mimozemské základny je zpracován na freewarové poměry na výbornou, stejně jako zbraně, zvuky nepřátelé a vůbec vše podstatné.

Může se zdát, že krom nadměrnějšího instalačního souboru není hře moc co vytknout, ale je zde bohužel ještě jeden háček, který hře ubírá pár bodíků a je jím délka hraní, kterou odhaduji na hodinu možná dvě čistého času. Může to být zapříčiněno také tím, že se jedná o demo a ne o freeware hru, jak ji prezentují některé zdroje.

Z toho plyne i následující verdikt: pokud máte jen trochu rychlejší připojení na internet a 3D akcím se vyloženě nebráníte, pak je pro vás Game Over příjemně strávenou chvilkou. Pokud ale používáte modem nebo mobilní telefon, pak dobře zvažte, zda-li má smysl spouštět download manager a žhavit dráty.

DOWNLOAD, homepage, 160 MB, 8/10

Armagetron

V třech dimenzích zůstaneme i během následující hry s názvem Armagetron. Hned jak vám začnu popisovat její princip, určitě vám na mysli vytane hra Červi. Pokud je znáte, pak stačí jen dodat, že Armagetron, je jejich (pseudo)3D předělávkou.

Ostatním vše rozvedu poněkud podrobněji: po hrací ploše se pohybují vozítka, která za sebou zanechávají čáru, která odpovídá trajektorii jejich pohybu. Úkolem všech je udržet se ve hře co nejdéle, to znamená, nenarazit do stěny nebo zmíněné trajektorie dříve, než ostatní spoluhráči.

Odlišnosti od Červů pak už plynou jen z rozdílného zpracování: hlavní je zejména možnost volby pohledu kamery. Nezanedbatelné vylepšení rovněž spočívá v možnosti hrát s počítačem, i když jeho inteligence není zrovna nejvyšší.

DOWNLOAD, homepage, 1.2 MB, 7/10

Kirubiru

Poslední hra bývá vždy o něco jednodušší, vhodná spíše pro odpočinek, než pro cokoli jiného a ani dnes nehodlám tuto tradici porušit. Rovněž nemíním zanedbávat dálněvýchodní herní produkci. Výsledkem obou zásad je umístění hry s názvem Kirubiru jakožto dnešní poslední.

Už nečitelné znaky ve jméně adresáře vás musejí přivést na to, že musíte zapomenout na klasické ovládání a najít na klávesnici Z(Y). Je to totiž jediná klávesa, kterou budete k hraní potřebovat.

S ní pak ovládáte malého panáčka, na nějž se řítí jeden dům za druhým. On ovšem nečeká, až jej zavalí a rozbíjí je svým mečem. Musí se ale pořádně ohánět, protože může rozbít vždy pouze jedno patro. A to je vše. Celkem primitivní, ale zábavné.

DOWNLOAD, homepage, 0.7 MB, 5/10

Nejasnosti ohledně stahování, instalace nebo hraní her? Čtěte tento článek.

Reklama

Související články

Hrej a neplať 9/2004: Návrat starých časů

Herní tvůrci čím dál tím hůře hledají nějaké originální nápady pro své nové tituly, a proto se čím dál tím častěji uchylují k předělávání starých a ještě...

Výběr článků

Načítám