Hlavní obsah

Hrej a neplať 11/2003

Novinky, Ondřej Pohl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je zde středa a s ní příděl tří nových her zdarma. Pro tentokrát uvnitř článku najdete jednu akční a dvě logické hry. Bavte se dobře!

Foto: Hana Stropková

Na farmářských trzích bude možné zakoupit i čerstvou zeleninu.

Článek

Swarmers

Flash je poměrně zajímavá technologie - z prostého doplňku, který měl za úkol trošičku oživit statické webové stránky se vyklubal mocný nástroj, v němž se dá dělat téměř vše: od prezentací až po hry. A právě o jedné takové teď bude řeč a je sami nejspíš nebudete věřit jejímu původu; po grafické stránce vypadá totiž velmi dobře.

O co tedy jde? Nějakou neznámou planetu napadli nepřátelsky naladění mravenci značné velikosti a je samozřejmě pouze na vás, jestli je dostanete pryč. Nasednete tedy do své stíhačky a - ne nebudete je práškovat DDT, jak by se dalo předpokládat, ale použijete prozaičtější, ale stejně účinný laser.

Mravenci se dělí na tři druhy. První jsou ještě ve vajíčku (takové velké růžové), takže pokud jej najdete a zničíte dříe, než se vylíhnou, pak si ušetříte celkem dost práce. Nějakou dobu po vylíhnutí běhají mravenci po zemi, ale pokud je rychle neodstraníte, narostou jim křídla a ve vzdušném souboji vám pak dokáží pěkně zatopit.

Ovládání je jednoduché - slouží k němu myš, kterou i střílíte a klávesa mezerník jakožto plyn.

Body dolů však putují za přílišnou krátkost hry. I když je hru na nejtěžší obtížnost poměrně složité dohrát, hra se brzy stane stereotypní a nudnou.

DOWNLOAD, homepage, 1.3 MB, 6/10

Super Transball 2

Když jsem tuto hru poprvé spustil, řekl jsem si, že se jedná o nějakou průměrnou vesmírnou střílečku, jakých zde už byly milióny (no dobře, přeháním, ale stovky určitě) a že ji nejspíš ani nemá smysl recenzovat. Po chvíli však bylo jasné, že se jedná o něco jiného a poměrně originálního (slovo poměrně je zde na místě, protože se podle autora jedná o předělávku z Amigy).

Jak jsem již řekl, prostředí připomíná vesmírnou střílečku: na obrazovce se nachází malá raketka, jejíž ovládání si nastavíte v hlavním menu stiskem klávesy K. Jenže, jak brzy sami zjistíte, není zde hlavním úkolem vystřílet vše, co se hýbe, ale ukořistit jakýsi energetický zdroj v podobě koule na podstavci. Musíte k ní jenom přiletět, stisknout tlačítko gravitačního pole a odletět s ní k hornímu okraji obrazovky.

Zní to jednoduše, ale praxe je vždy o něco složitější. Jednak zde máme gravitaci (a každý náraz do země nebo stěny se rovná game over) a raketka je navíc zatížena velkou setrvačností, což činí její ovládání velmi nesnadným a nevhodným pro choleriky, u nichž hrozí riziko poškození počítače.

V dalších úrovních se navíc přidají i nějací ti nepřátelé, zavřené dveře, přepínače a podobné libůstky. Takže pokud netoužíte po prostém mlácení do klávesnice, pak je Super Transball 2 hrou přesně pro vás.

DOWNLOAD, homepage, 0.8 MB, 8/10

Block Manouveres

A na závěr klasická logická hra, pokud znáte legendu s názvem Sokoban, pak už nemusím nic vysvětlovat, ostatním jen řeknu, že mají za úkol projít bludištěm, posbírat všechno ovoce a najít východ. Hlavní náplň tvoří posunování různých beden, které ovšem musí být prováděno s rozmyslem, protože se vám může jednoduše stát, že se nějak zablokujete, anebo vám bude bedna chybět - např. na přehrazení vodního příkopu.

Hru spustíte stiskem N na hlavní obrazovce, dál už vám stačí pouze kurzorové šipky.

DOWNLOAD, homepage, 1.3 MB, 6/10

Reklama

Související články

Hrej a neplať 7/2003

Letos už po sedmé máte možnost zasednout k dalšímu vydání Hrej a neplať a dozvědět se tak o třech nových hrách zdarma. Dnes tady pro vás mám akční střílečku,...

Hrej a neplať 8/2003

Je tu středa a s ní i seriál o hrách zdarma - Hrej a neplať. Tentokrát uvnitř článku najdete originální strategii, povedenou mlátičku a jednu textovou hru....

Hrej a neplať 9/2003

I když to vypadá, že pomaličku začíná jaro, není to důvod, abyste vstávali od počítače a připravili se tak o tři nové hry zdarma, dnes konkrétně jednu...

Výběr článků

Načítám