Hlavní obsah

Hra GTA obsahuje sex, bude tak jen pro dospělé

Novinky, Ondřej Grym

Po několika týdnech, kdy byla hra GTA: San Andreas bedlivě ze všech stran prozkoumávána, zda neukazuje více virtuálního sexu a násilí, než mladiství snesou, bylo rozhodnuto o změně jejího ratingu z M (mladiství) na AO (pouze pro dospělé). Vydavatel Take-Two Interactive již omezil její výrobu, obchodní řetězce hru stahují z pultů.

Článek

Panují totiž obavy, že o její další kopie nebude od této chvíle zájem ze strany kupujících. Původní rating "M" (mladiství), který hra GTA: San Andreas dříve obdržela, byl výsledkem šetření orgánu ESRB (Entertainment Software Ratings Board), který tak učinil na základě pětice důvodů: aplikace zobrazuje příliš mnoho násilí, krve, obsahuje silné sexuální podněty, hrubý jazyk, její hrdinové fetují.

Clintonová versus GTA

Před několika týdny se objevivší mód "Hot Coffee", který zpřístupnil některé údajně až "pornografické scény", jež vývojáři GTA: San Andreas pečlivě skryli do jejího kódu, situaci kolem ratingu hry vyhrotil a v Americe vzbudil nekonečné diskuze o vhodnosti aplikace pro nedospělé osoby. Do vyšetřování celé záležitosti se dokonce s vervou pustila i senátorka státu New York Hillary Clintonová (členka demokratické strany). 

"Rodiče, kteří se spoléhají na ESRB pravidla při nákupu her vhodných pro jejich děti, by měli být informováni tehdy, jestliže je systém vadný," napsala v polovině července znepokojená Clintonová [celá zpráva].

Virtuální postavičky si až příliš užívaly života

"Sex" či spíše trhavé a neumělé pohyby digitálních kostrbatě renderovaných postaviček, kterých si mohl mladistvý hráč GTA při určitých minihrách užívat, ostře jako jedna z prvních odsoudila americká Národní instituce pro média a rodinu [celá zpráva]. Paradoxně tak odstartovala obrovskou mediální vlnu zájmu o tuto hru i aplikaci Hot Coffee, která dříve samozřejmě tolik známá nebyla.

V reakci na změnu ratingu hry, vydaly pozdě ve středu obchodní společnosti Target a Best Buy tiskovou zprávu, která informuje o stahování GTA: San Andreas z pultů. Podle deníku CNN/Money se ke stejnému kroku rozhodl i americký gigant Wall-Mart. "Neprodáváme hry s ratingem AO," prohlásili zástupci firmy.

Mluvčí společnosti Rockstar, která stojí za vývojem hry GTA: San Andreas uvedl v rozhovoru pro server GameSpot, že firma zvažuje podání soudní žaloby na tvůrce kódu, jenž minihry s prvky sexu v jejich aplikaci zpřístupnil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám