Hlavní obsah

HP odmítla zvýšenou nabídku na převzetí, kterou dostala od Xeroxu

New York

Americký výrobce počítačů HP odmítl zvýšenou nabídku na převzetí, kterou mu předložil výrobce tiskáren Xerox. Firma uvedla, že ji nabídka zhruba za 35 miliard dolarů (téměř 800 miliard Kč) i nadále podhodnocuje.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Xerox minulý měsíc svou nabídku zvýšil o dva dolary na 24 dolarů za každou akcii HP. Původní nabídku 22 dolarů za akcii vedení HP odmítlo už v listopadu. Zvýšená nabídka sestává z 18,4 dolaru v hotovosti a 0,149 akcie Xeroxu.

"Nabídka Xeroxu podhodnocuje HP a nepřiměřeně zvýhodňuje akcionáře Xeroxu na úkor akcionářů HP," uvedl šéf správní rady HP Chip Bergh. Akcionáři HP by se podle Bergha v případě uskutečnění transakce změnili v investory sloučeného podniku, který by byl zatížen "nezodpovědně" vysokým dluhem.

HP klesl zisk, chce jednat s konkurenčním Xeroxem o fúzi

Internet a PC

Xerox vyrábí především velké tiskárny a kopírky a většina jeho příjmů pochází z jejich pronájmu podnikům a z následné údržby. HP, který patří mezi největší producenty počítačů na světě, prodává zejména menší tiskárny a potřeby pro jejich provoz.

Obě firmy se nyní potýkají s negativními důsledky poklesu potřeby tištěných dokumentů a pracují na snižování nákladů. Fúze by tak mohla otevřít nové možnosti úspor. Společnost HP loni na podzim oznámila, že v rámci restrukturalizace zruší až 9000 pracovních míst. To odpovídá zhruba 16 procentům její celkové pracovní síly.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám