Hlavní obsah

HP nabídne notebook s Linuxem

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Společnost HP představí na konferenci LinuxWorld v San Franciscu přenosný počítač s technologií Centrino, který má předinstalován operační systém SuSE Linux.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Půjde o notebook z řady Business Notebook NX5000 s technologií Centrino a tudíž vybavený i bezdrátovým připojením k internetu. Jeho cena s operačním systémem Windows XP se na českém trhu pohybuje okolo 45 tisíc korun včetně DPH.

Firma HP se tak stane prvním světovým výrobcem přenosných počítačů, který nabídne notebook s předinstalovaným Linuxem. Kromě samotného operačního systému najdou zákazníci na počítači i bezplatný kancelářský balík OpenOffice, který je formátově kompatibilní s komerčním Officem od firmy Microsoft.

Acer nabízí notebooky bez OS

Mezi první významné výrobce notebooků, kteří nenutí zákazníkovi kupovat společně s notebookem Windows, patří i firma Acer, jenž své nejlevnější modely nabízí bez operačního systému. HP však jde ještě dále a rovnou na notebook předinstaluje SuSE Linux, jehož instalace by pro méně zkušené uživatele mohla být složitější.

Nový notebook s Linuxem se však zpočátku bude prodávat pouze na americkém trhu. Na evropských trzích se objeví až později.

Anketa

Přivítali byste možnost koupit si notebook s Linuxem i v ČR?
Ano
50,7 %
Ne
24,6 %
Je mi to jedno
24,7 %
Celkem hlasovalo 613 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám