Hlavní obsah

Hodnota bitcoinu stoupla na více než dvouleté maximum

Hodnota kybernetické měny bitcoin ve čtvrtek stoupla o osm procent na 750 dolarů (zhruba 18 000 Kč). Dostala se tak na nejvyšší úroveň od začátku roku 2014. Podle agentury Reuters někteří investoři hledají v bitcoinech bezpečné útočiště kvůli obavám ohledně vývoje světové ekonomiky a nejistotě před referendem o setrvání Británie v Evropské unii.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Hodnota bitcoinu během uplynulých čtyř týdnů na lucemburské burze Bitstamp stoupla o téměř 70 procent. Cena zlata, které je pro investory tradičním bezpečným přístavem, se přitom za stejnou dobu zvýšila o necelých pět procent.

K růstu hodnoty bitcoinu nyní ale přispívá rovněž skutečnost, že 10. července se tempo přílivu nových bitcoinů do oběhu sníží na polovinu, upozorňuje agentura Reuters.

„Bitcoin je globální a instantní formou měny se zanedbatelnými transakčními náklady a pevně stanoveným množstvím. To se v této době stává velmi přitažlivým," uvedl bývalý obchodník s komoditami Daniel Masters, který nyní řídí bitcoinový investiční fond Global Advisors.

Virtuální měny představují velké riziko

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem, naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám