Hlavní obsah

Hardware 7/2006: Samsung SyncMaster 970P - vrchol evoluce

Novinky, Marek Schäferling

LCD panely si své místo na stolech již vydobyly, zatím se jim však nepodařilo vytlačit starší katodové obrazovky úplně. Evoluční vrchol Samsungu, model 970P, naznačuje, že se tento stav v budoucnu jistojistě změní.

Článek

Není to tak dávno, co řady monitorů Samsung rozšířilo několik nových přírůstků. Jedním byla 17" kráska s kontrastem 1500:1, nejvyšším kontrastním poměrem u LCD monitorů vůbec, která byla zastíněna o něco větší, devatenáctipalcovou sestrou. Ta sice neohromí tak parádním číslem, zato se dostala v pravý čas na správné místo.

Řeč je o modelu 970P, patrně nejzajímavější devatenáctkou posledních měsíců. Díky neustále klesajícím cenám LCD panelů se totiž 19" kousky dostaly do hlavního proudu zájmu domácích uživatelů. Nabízejí větší plochu pro filmy, při kancelářské práci méně zatěžují oči a navíc se cenový rozdíl oproti sedmnáctkám snížil na nějaké dva tisíce korun.

Předsudky se nenosí

Kdo nechtěl LCDčko kvůli horší barevnosti, malým pozorovacím úhlům a mizerné odezvě kazící požitek z her, měl by situaci rychle přehodnotit. 970P s technologií panelu PVA uspokojí téměř každého. Kontrastní poměr bílé ku černé je zde 1000:1, což zaručuje téměř ideální černou barvu. Fotografie a grafika tak dostává opravdu správný nádech.

Tentokrát nezůstalo naštěstí jen u kontrastu. LCD mívají problémy se zobrazením většího počtu odstínů stejné barvy. Jednoduše řečeno, barevné přechody nebývají plynulé. U Syncmastera je tento jev téměř úplně potlačen. Lehké proužkování lze vypátrat jen s maximální snahou.

K čemu by nám byly skvělé přechody a barvy, pokud by se při pohledu z boku rychle měnily. Výrobcem udávaný pozorovací úhel 178° ve vertikálním i horizontálním směru je oprávněný. Barvy neztrácejí s výchylkou na jasu a zachovávají si správný odstín. K "vadnutí" dochází až při opravdu ostrém úhlu.

Bleskurychlá odezva je základ

Prodat plochý monitor s vysokou dobou odezvy je dnes těžší, než prodávat prošlé salámy. Pokud je číslo vyšší než 12ms, neštěkne po takovém monitoru dnes ani pes. Jsou tedy výjimečné případy, kdy jsou monitory určené pro práci s fotografií a grafikou obecně a odezvu přebíjejí barvy.

Naše 970ka nedělá kompromisy ani zde. K údaji 6ms "Gray to Gray" jsem byl zpočátku trochu skeptický, několik pohyblivých testů mě však opět přesvědčilo. Pro hráče zde není prakticky žádný znatelný efekt mazání. Při pohybu drátěným modelem se dalo tu a tam pozorovat lehké rozostření modelu, celkově však panel obstál na výbornou.

Podsvícení - kámen úrazu

Dalším extra velkým nešvarem LCD je rovnoměrnost podsvícení. Pokud se díváme na film a nahoře a dole je světlý pruh, působí to přinejmenším rušivě. Dobré panely jsou proto vybaveny větším počtem podsvětlovacích trubic, aby jas rovnoměrně rozprostřely na celou plochu.

Bohužel se mi nepodařilo zjistit, kolik trubic je přítomných u testovaného modelu. Jisté je ale to, že je poosvětlení značně homogenní. Nikde nejsou vidět výrazně světlejší místa. Pouze v naprosté tmě si všimneme lehce světlejšího nádechu v horní části obrazu. Zaregistrovat to můžeme opět jen při detailním zkoumání.

Design a ergonomie

Zpracování displeje odpovídá nastavenému standardu. Těžší 19" LCD monitor jsem snad v životě v ruce neměl (přes sedm kilogramů). Jednak je to určitá záruka kvality, jednak aspoň máte pocit, že za své peníze něco opravdu dostanete.

Důvodem "nadváhy" je velmi stabilní, netradiční stojan. Ten má čtvercový půdorys a při otáčení zůstává na místě. V něm je ukotven kloub, který opisuje kružnici. Celé hybné ústrojí je řešeno opravdu výtečně, takže pro pohyb nahoru, dolu, do stran a při otáčení není potřeba vynaložit nikterak mnoho energie.

Na celém panelu najdeme překvapivě jen jedno tlačítko - Power. Všechno ostatní se ladí pomocí dodávaného software podporujícího Počítače s Windows, Mac OS, případně počítače Sun. Tam je možné nastavit barvy, jas, kontrast i roztažení obrazu.

Specialitkou je čidlo ve vertikálním kloubu stojanu. To za pomoci programu Magic Rotation automaticky překlápí obraz podle toho, jestli otočíte panel na výšku nebo klasicky do horizontální polohy. Díky tomu se brzy naučíte otáčení obrazovky opravdu používat.

Závěrečné zhodnocení

Přestože není Samsung SyncMaster ve své podstatě ničím výjimečným, kombinuje to nejlepší, co je u dnešních LCD monitorů k vidění - věrné barvy, plynulé přechody, rovnoměrné podsvícení, vysoký kontrast a hlavně nízkou odezvu. Chyby se na něm hledají vskutku těžce, vytknout jde snad jen absence analogového vstupu D-sub.

Samsung SyncMaster 970P

úhlopříčka: 19"

úhlopříčka: 19"rozlišení: 1280x1024

úhlopříčka: 19"rozlišení: 1280x1024technologie: PVA

úhlopříčka: 19"rozlišení: 1280x1024technologie: PVAkontrast: 1000:1

úhlopříčka: 19"rozlišení: 1280x1024technologie: PVAkontrast: 1000:1jas: 250 cd/m2

úhlopříčka: 19"rozlišení: 1280x1024technologie: PVAkontrast: 1000:1jas: 250 cd/m2odezva: 6ms

úhlopříčka: 19"rozlišení: 1280x1024technologie: PVAkontrast: 1000:1jas: 250 cd/m2odezva: 6msúhel pohledu: 178°

úhlopříčka: 19"rozlišení: 1280x1024technologie: PVAkontrast: 1000:1jas: 250 cd/m2odezva: 6msúhel pohledu: 178°spotřeba: 36W

vstupy: DVI

Kvalita samozřejmě není zadarmo. Zájemce o tento kousek musí počítat s cenou přibližně 15 500 Kč včetně daně. S přihlédnutím ke kvalitám LCD je to však částka odůvodnitelná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám