Hlavní obsah

Hardware 44/2004: Multimediální počítač Asus do kapsy

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chcete mít v kapse přehrávač filmů, MP3, herní konzoli, internet nebo mobilní kancelář v jednom? Přečtěte si článek o PocketPC Asus A620BT s vysokým výkonem, skvělými funkcemi a přijatelnou cenou.

Foto: Plzeň – TURISMUS

Večerní tematické prohlídky se budou konat každou sobotu od června až do září.

Článek

Dnešnímu testu magazínu Hardware se podrobí přístroj z kategorie PDA - Asus A620BT. Jak dopadne oproti dávno testovanému HP iPAQ H5450 se dozvíte v následujících řádcích...

Recenze: Asus MyPal A620BT

Ačkoli se nejedná o čerstvou technologickou novinku, má i přes svou nižší cenu téměř vše, co nabízí před rokem testovaný HP iPAQ H5450, snad kromě WiFi a čtečky otisku prstů. Parametry jsou tedy následující: procesor Intel PXA255 (XScale) 400 MHz, interní Li-On baterie a 64 MB RAM (využitelných 55.2 MB) a 32 MB flash ROM. Tato kapacita již v dnešní době nemusí splňovat nároky uživatelů (některé hry zaberou desítky megabajtů), proto je možné rozšířit paměť o přídavnou kartu CompactFlash (typ I a II), jejíž ceny šly v poslední době výrazně dolů. Díky tomuto slotu je možné PDA rozšířit také o WiFi, GPS či jiný modul.

Z komunikačních zařízení je v A620BT kromě již standardního infra-portu (netradičně umístěného na levé straně) integrován také BlueTooth (to jste již ostatně mohli poznat z názvu přístroje). TFT LCD displej má rozlišení standardních 240x320 (vyšší VGA má jen několik přístrojů, ovšem využití drobného rozlišení je mírně řečeno "rozporuplné") s 16-bitovou barevnou paletou a jeho vysoký kontrast vám umožní číst i během denního světla na přímém slunci.

Na PDA naleznete předinstalovaný operační systém Windows Mobile 2003 (včetně programů Pocket Word, Pocket Excel, Windows Media Player 9, Pocket Internet Explorer atd.) a několik užitečných utilit přímo od společnosti Asus, např. pro automatickou zálohu "stavu" vašeho přístroje před úplným vybitím baterie. K dispozici rovněž máte několik CD včetně několika plných verzí softwaru a her (např. akční pecku Turjah) a samozřejmě českou lokalizaci od firmy Moravia Consulting.

Jak se s tím pracuje?

Oproti H5450 je Asus poměrně malý, tenký, lehký a velmi praktický. Rozměry čítají 125 x 76.8 x 13.3 mm, zatímco hmotnost je přijatelných 141 gramů. Na první pohled je však patrný menší displej (viditelná úhlopříčka je 89 mm oproti 95 milimetrům přístroje od HP), je tedy na úrovni levnějších PDA, např. iPAQu H1940.

K dispozici máte pouze jeden plastový stylus (neboli tužka, kterou se přístroj ovládá), který se zasouvá ručně do boku těla PDA, proto nehrozí jakékoli poškození "vystřelovacího" mechanismu, jaký je u H5450. Pětisměrný ovládací kříž má lepší tvar než u konkurence, ovšem čtyři postranní pomocná tlačítka jsou umístěny vodorovně, a tak budete mít trochu problémy při některých hrách. Nesmím opomenout tlačítko "diktafonu", které je netradičně umístěno vlevo nahoře a mačká se směrem dolů, abyste jej mohli pohotově spustit ukazováčkem při držení PDA v pravé ruce. Kromě tlačítka na vypnutí PDA zde naleznete místo pro restart přístroje tužkou, a to je trochu nešikovně umístěno na zadní straně. Bohužel chybí tlačítka na rychlé ovládání hlasitosti reproduktoru.

Kromě "jacku" pro sluchátka (umístěn nahoře u vypínače) je zde ještě vstup pro vložení PDA do kolébky a nabíjení. Zde bych se pozastavil nad kvalitou "kolébky", kterou propojíte s počítačem. Oproti H5450 je vkládání PDA hotová báseň, ovšem bohužel přístroj nelze v kolébce přímo nabíjet (je nutné připojit externí nabíječku) a kolébka neobsahuje místo na odložení tužky. Rovněž není možné synchronizovat bez kolébky (nepočítám samozřejmě BlueTooth) - u HP stačí vytáhnout kabel, zatímco u Asusu jej získáte pouze za příplatek.

K ochraně PDA slouží jednoduché látkové pouzdro s kapsičkou na CF kartu, jehož vnitřek je však kvalitně vyztužen a při pádu z výšky tedy Asus zřejmě vydrží leccos. Oproti HP, kde je pouzdro "pouze" plastové, je tu však nevýhoda v tom, že při každém použití je nutné PDA z obalu vyndat. U iPAQu stačilo pouze pootevřít přední stranu pouzdra.

Obraz, výkon a výdrž

Kvalita displeje je velmi dobrá. Díky technologii vyhlazení písma ClearType, kterou znáte z Windows XP, vám ani nepřijde, že má displej pouze 240x320 bodů. Podsvícení lze regulovat v mnoha stupních a bohužel není automatické podle intenzity světla jako u HP. Na PDA jsem zkusil spustit několik her, např. Virtual Pool Mobile, Flux Challenge či Michael Schumacher World Kart 2002, a rychlost A620BT byla subjektivně mnohem vyšší než u H5450. Tam, kde se obraz na HP trhal, Asus zvládl vše velmi plynule. Grafický výkon je u Asuse hodnocen více než dobře, což dokazuje schopnost naprosto plynule přehrávat filmy v rozlišení 320x240 ve 25 snímcích za sekundu. Moje závěry potvrdil i test SPB, kdy grafický index patří ke špičce ze všech testovaných PDA.

Oproti HP si všimnete i velmi rychlého souborového systému a reakcí přístroje na dotek tužky. Všechno má ale svou daň, a tou je v případě Asuse skromná výdrž, kdy při maximálním zatížení (takt 400 MHz, hraní her, aktivní podsvícení displeje) vydrží pouze 4 až 5 hodin provozu. Výrobce sice deklaruje až 19 hodin provozu, ale toho dosáhnete maximálně tak při psaní v Pocket Wordu, sníženém taktu CPU (200 MHz) a bez podsvícení. Můžete však využít "automatické" regulování taktu CPU, takže u méně náročných aplikací nebo v klidovém stavu poběží na 200 MHz, zatímco u her se sám přepne do rychlého režimu 400 MHz. Pokud máte zapnutou tuto funkci, pak při průměrném používání PDA vám na jedno nabití vydrží přístroj až 7 hodin. Nemusím připomínat, že většina programů a dat se nahrává do paměti RAM, proto je nutné provádět zálohu do flash ROM nebo na CF kartu, jinak uživatel o data po nějaké době po vybití baterie přijde.

Oproti HP se rýsuje další nevýhoda - baterie není výměnná. Pokud se tedy chystáte na delší cestu bez možnosti nabíjení, mohou nastat potíže. U iPAQu byla sice nižší výdrž základní baterie, ale stačilo dokoupit si externí akumulátor (i s větší kapacitou) a bylo po problému.

Jak to hraje?

Oproti HP je znát vyšší kvalita zvuku. Samozřejmě, že pouze prostřednictvím sluchátek, jelikož pasivní vestavěný monofonní reproduktor, navíc nešikovně umístěný na místo, kde nejčastěji budete držet PDA rukou, toho příliš mnoho neuhraje. S klasickými sluchátky ("špuntovkami") je zvuk naprosto čistý, bez šumu a MP3 v rozumné kompresi většině uživatelů nepřijdou rozdílná od CD, která si přehrají v discmanu. Jako každé PDA, má i Asus zabudován mikrofon, jehož citlivost je opravdu brilantní. Můžete si tak nejen nahrávat své poznámky, ale klidně i tajně nahrávat váš rozhovor. Připomínám, že pro funkci "diktafonu" je přítomno speciální tlačítko v horní části těla přístroje.

Umí to česky?

Systém WM2003 je samozřejmě v angličtině. Oproti stolním Windows tak uživatel musí použít lokalizační software. Uživatelé A620BT najdou v balení zdarma lokalizaci Language Extender od Moravia Consulting. V novější verzi, která je zasílána na vyžádání, je již přítomna podpora českého prediktivního psaní (něco jako T9 na mobilním telefonu). Pokud by vám nevyhovovaly některé překlady tlačítek či krkolomnější větné konstrukce, můžete využít nabídky konkurence firmy SunnySoft - programu InterWrite Pro, který od poslední verze rovněž "T9" nabízí.

BlueTooth

Z možností připojení, které Asus A620BT nabízí, je zřejmě největším lákadlem stále používanější BlueTooth. Na hlavním stolním PC byl přítomen USB BT adaptér a za tlustší stěnou cihlového domu jsem se na balkóně zkusil připojit. Kupodivu to šlo. Spojení sice nebylo tak kvalitní jako u notebooku s USB BT adaptérem, ale internet, synchronizace nebo přenos souborů zde spolehlivě fungoval.

Totéž jsem vyzkoušel při připojení s mobilním telefonem Sony Ericsson T610 a aktivovanou službou Twist Data Unlimited. Internetové připojení bylo vlivem technologie GPRS (bez EDGE) pomalejší, než jste zvyklí u vysokorychlostních služeb, ale ani při větší vzdálenosti (např. s mobilem v tašce nebo v kapse) se spojení nerozpadalo a prohlížení internetu nebo čtení e-mailu tak bylo naprosto pohodlné.

Závěr

Asus MyPal A620 BT je velmi kvalitní PDA za dobrou cenu. Nabídne vám především vysoký výkon, integrovaný bluetooth, rychlé přehrávání videa a kvalitní zvuk. Výsledný dojem tak kazí opravdu jenom několik drobných vad na kráse. Přístroj používám téměř rok a jsem s ním velmi spokojen.

NÁZEVAsus MyPal A620 BT   WWW
CENAcca 10300 Kč (s DPH 19%)
KLADY(+) výkon přístroje
(+) velká paměť
(+) kvalitní displej
(+) skvělý zvuk
(+) bluetooth
(+) rozměry
ZÁPORY(-) integrovaná baterie
(-) menší displej
(-) nelze nabíjet přes kolébku
(-) umístění tlačítek a reproduktoru
(-) pouze CF slot
(-) není upgrade na WM2003SE
VERDIKT[ 80% ]

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 41/2004: Přetaktujte svou grafiku

V "servisním" čísle magazínu Hardware na vás opět čekají nejnovější ovladače spolu s užitečnými tipy, triky a komentáři, a ještě dnes naposledy budete moci...

Výběr článků

Načítám