Hlavní obsah

Hardware 31/2004: Jaký je notebook značky Prestigio?

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

V dnešním díle úterního seriálu Hardware se podíváme na notebook Prestigio Nobile 156, který nabízí dobrý poměr mezi cenou a výkonem při zachování velké kvality a spolehlivosti.

Foto: Zlín Film Festival
Článek

Notebook se dnes už stal běžnou záležitostí, a to nejen u podnikatelů, ale i u studentů, doktorů či pojišťovacích agentů. Proč tomu tak je, si myslím, že nemusím zdlouhavě vysvětlovat. Dnes již přijatelná cena, vysoký výkon, možnost pracovat kdekoli, dlouhá doba provozu na baterie - to jsou určitě prvky, které k tomuto faktu přispívají.

O značce Prestigio jsem již psal v souvislosti s LCD monitory - je to značka, která přináší poměrně dobrou kvalitu za rozumnou cenu. Jinak tomu není ani u přenosných počítačů, a proto jsem se rozhodl otestovat notebook Prestigio Nobile 156 s cenou 26 300 Kč bez DPH.

Domů jsem si přinesl úhlednou krabici minimálních rozměrů. ve které se skrývalo:

  • kabelové vybavení počítače
  • zdroj Lite-On s automatickým výběrem napájecího napětí 100~240V 50~60 Hz umožňující rychlé nabíjení 1,5 hodiny nebo 2,5-4 hodiny při používání počítače
  • telefonní kabel
  • manuály
  • CD s utilitami, antivirem Norton Antivirus 2003 a PowerDVD XP
  • samotný notebook Prestigio Nobile 156

Prestigio Nobile 156 je založeno na mobilní technologii Intel Centrino. Centrino představuje nejlepší technologii společnosti Intel pro mobilní počítače. Jejím základem je nová mikroarchitektura procesoru Intel Pentium M (s 1 MB L2 cache), čipset řady Intel 855 a nové bezdrátové funkce (podle standardu 802.11). Konstrukční prvky přináší prodloužení provozu akumulátorů (až 6hodin), menší rozměry s nižší váhou a slušný výkon. Mobilní technologie Intel Centrino byla představena v březnu loňského roku. Tento notebook byl osazen procesorem  INTEL Mobile CPU 1,5GHz 1MB/Centrino/uFCPGA.

Notebook byl dodán s pamětí v základní verzi, tzn. s PQI 256MB/333 SODIMM DDR, která je ovšem plně rozšiřitelná do 1 GB s PC2700 paměťmi do SODIMM socketu.

Pro ukládání dat notebook nabízí jeden vysokokapacitní 9,5 mm IDE pevný disk, v mém případě HITACHI 40GB/5400rpm 8MB MOBILE, dále pak interní DVD/CDRW mechaniku a combo slot Memory Stick / Secure Digital (SD), který jistě využijete, používáte-li na dovolené digitální fotoaparát či MP3 přehrávač. Dokoupit si samozřejmě můžete i externí USB disketovou mechaniku.

Údaje notebook zobrazuje na 15" TFT LCD barevném displeji v rozlišení 1024x768 (XGA). Umí simultánní zobrazení LCD a CRT, podporuje duální režim a můžete připojit externí monitor s rozlišením do 1280x1024 při 85 Hz nebo 1600x1200 při 60 Hz.

Co se týče Audio systému, tak je notebook vybaven vestavěnými reproduktory i mikrofonem a poskytuje oddělené audio porty pro Line-in/Mikrofon-in a Line-out (S/PDIF) pro audio zařízení.

Nejvíce Vás na notebooku ohromí klávesnice, která má bílé popisky na lehce průhledně modrých klávesách. Samozřejmostí je, že jsou popisky upraveny pro české prostředí. Notebook je vybaven také Touchpadem se čtyřcestným rolovacím tlačítkem a tlačítky rychlé volby.

Dále je notebook vybaven například třemi USB porty, výstupním portem S-Video, bezdrátovým infračerveným portem FIR (plně odpovídá IrDA), síťovým konektorem RJ45 (Ethernet 10/100/100), či také bezdrátovou síťovou kartou Wi-Fi odpovídající standardu 802.11b/g.

A jak je to vše uspořádáno?

Na přední straně notebooku naleznete DVD/CDRW mechaniku. Tlačítka pro nastavení hlasitosti zvuku, zásuvku pro MMC a SD karty, slot pro 16-bitovou PC kartu typu II. nebo 32-bitovou PC kartu typu CardBus. Infračervený port naleznete na levé straně počítače. Vpravo je pouze místo pro připojení kompatibilního Kensington bezpečnostního zámku.

Na zadní straně Prestigia je umístěn vstupní DC konektor, výstupní port S-Videa, port pro externí monitor, paralelní port LPT, zásuvka modemu pro práci s integrovaným faxmodemem, zásuvka pro připojení Ethernet sítě, port standardu IEEE 1397 (slouží pro připojení zařízení, které je kompatibilní s IEEE 1394 /4 pin/, jako je např. videokamera), tři USB porty, konektor Line-In a výstupní konektor S/PDIF.

Uvažujete-li o koupi notebooku, jistě vezměte v potaz i značku Prestigio.

Za zapůjčení děkujeme společnosti Asbis CZ.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám