Hlavní obsah

Hardware 28/2003: Grafická špička - Radeon 9700 Pro!

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po levných grafických kartách přichází recenze high-endové ATI Radeon 9700 Pro od firmy Sapphire, a rozhodně bude na co "koukat"!

Foto: Sylvie Kročáková

Jeden z luxusních, soukromých, historických domů v údolí řeky Hudson

Článek

High-high-end

Před dvěma týdny jsme zde měli test tří poměrně levných grafických karet - Radeon 8500LE, 9000 a GeForce4 MX Integrated. Dnes dojde k obratu o 180°, jelikož předmětem dnešní recenze bude naprostý high-end - jedna z nejvýkonnějších karet současnosti - ATI Radeon 9700 Pro!

Námi testovaná karta pochází, jak jinak, z dílny Sapphire. Karty od jiných "levnějších" výrobců jako např. Manli jsou špatně stavěné, poruchové, mají horší chlazení a provedení, a výsledek je pak naprosto opačný. Testovaný Radeon 9700 Pro je tedy osazen 128 MB DDR paměti, má televizní výstup (vstup jako např. u některých "luxusních" GeForce zde chybí) a několik zvláštností včetně AGP 8X. Karta spotřebovává tolik energie, že je nutné zapojit napájení z konektoru disketové mechaniky - proto je pro dnešní výkonné sestavy s touto grafikou naprostým minimem zdroj alespoň 300 W, nejlépe Chieftec nebo Fortron. Na slabších zdrojích může být karta značně nestabilní.

Karta je osazena pouze chladičem z produkce ATI, který není až tak výkonný a je poměrně hlučný - proto je dobré osadit jej (pomocí zkušeného technika :-) měděným výkonným coolerem Spire, který je primárně určen pro procesory. Není rovněž od věci na paměti nalepit žebrované pasivní chladiče. S takovýmto vybavením pak můžete kartu hravě přetaktovat až někam k hranici Radeonu 9800 Pro!

Jak nám to šlape?

Po prvním zapnutí počítače příliš změn nepoznáte - po instalaci ovladačů Catalyst však nastávají hotové divy. Mimochodem, karta běží na frekvencích 330 MHz (jádro) a 620 MHz DDR (paměti), a na teplu uvnitř skříně je to znát (teplota povyskočí až o deset stupňů), proto je skutečně dobré namontovat chladiče, jak jsem již výše uvedl.

Karta má samozřejmě podporu efektů DirectX 8.1 (s vylepšenými pixel shadery), ale také DirectX 9, které naleznete v těch nejmodernějších hrách. Můžete si spustit nádherná dema od ATI (ale i nVidie) nebo např. "Game 4" - "Mother Nature" z 3DMarku 03. Budete ohromeni naprosto fantastickou grafikou, která se blíží realitě. Starší hry jsou mnohem výkonnější - nová generace pixel shaderů zajistí naprosto plynulý chod v "Game 2" a "Game 3" z 3DMarku 03. Právě "Game 02" je nejvíce podobné Doomu III a vzhledem k tomu, jak dobře tato ukázka běží, je jasné, že ani Doom III nebude mít s Radeonem 9700 Pro žádné problémy.

Kartu jsem subjektivně otestoval v "nejtrhanějších hrách" na mé nForce2 s CPU AthlonXP 1800+. The Elder Scrolls III: Morrowind běžel naprosto plynule v 1280x960 s maximálními detaily KROMĚ stínů (s nimi se hra mírně škube). Comanche 4, hra primárně určená pro pixel shadery (DirectX 8.1), šlape bez sebemenšího škubnutí. Totéž se dá říci o Unreal II či Unreal Tournamentu 2003, které opět se všemi vizuálními detaily běžely jako po másle. Prakticky žádná počítačová hra se netrhala, a to musím připomenout, že Radeon 9700 Pro je spíše určen pro rychlejší procesory (alespoň 2500+).

Z "vedlejších" funkcí je opět nutné vyzdvihnout skvělý TV výstup, který, jak jsem již několikrát zmiňoval, může v případech nouze dokonce nahradit vadný monitor. Bohužel v ovládacím panelu ATI chybí funkce, které známe z karet nVidia, tedy např. "Digital Vibrance", což je zvýšení "sytosti" barev (a ani náhražky z jiných programů jako PowerStrip tuto sytost nenahradí) nebo zostření obrazu známé z GeForce FX. Rovněž majitelé 3D brýlí, které jsme recenzovali na začátku prázdnin, nepotěší, že s kartami ATI nepracují brýle tak dobře jako s čipy nVidia, pro něž byl přímo napsán "Stereo Driver" (snad bude brzy dostupný oficiální ATI ovladač). Ale to jsou jen malé vady na kráse špičkové karty.

Přetaktování

Pomocí programu PowerStrip (ale i jiných) můžete zvýšit výkon až o deset procent. Na kartě, kterou jsem měl k dispozici (s výše popsaným chlazením), šlo kartu stabilně urychlit na 370 MHz (jádro) a 660 MHz DDR (paměti), což znamenalo zhruba osmi až desetiprocentní nárůst (nový Radeon 9800 Pro přitom běží na frekvencích 380/680). S klasickým chladičem ale díru do světa neuděláte - s ním je totiž už při standardním nastavení frekvencí teplota velmi vysoká...

Výkon

Nyní se vrhnu na syntetická měření výkonu. Bohužel, jinou kartu jsme k dispozici neměli, a proto bude výsledek srovnáván s pomalejšími čipy, které jsme testovali před čtrnácti dny (alespoň posoudíte, jaký je opravdový rozdíl mezi low- a high-endem), a to opět na sestavě: CPU AMD AthlonXP 1800+, základní deska s čipsetem nVidia nForce2, 512 MB DDR RAM 333 MHz (Kingston), zvukový čip integrovaný z nForce2 (Dolby Digital 6.1), Windows XP Professional SP1, ovladače Detonator 44.03 (nVidia), ovladače ATI Catalyst 3.4 (ATI).

Prvním testem bude 3DMark 2001. V nízkém rozlišení je Radeon 9700 Pro rychlejší o více než polovinu před Radeonem 8500LE, v 1024x768 pak dokonce o dvě třetiny. Oproti GeForce4 Ti4600 je pak R9700Pro rychlejší zhruba o jednu třetinu!

Testovaný highend ale bezkonkurenčně kraluje na poli OpenGL v benchmarku GLExcess. Zde je R9700Pro více než dvakrát rychlejší než R9000...Oproti GF4 Ti4600 (která nebyla testována na této sestavě) je výkon vyšší opět zhruba o jednu třetinu.

Efekty DirectX 9, které Radeon 9700 Pro podporuje, nelze změřit lépe než (opravenou) verzí 3DMarku 03. Jak vidíte, rozdíl je opravdu markantní, a to bohužel především díky tomu, že celkové skóre je z největší části počítáno právě z DirectX 9 testu. Na druhou stranu, pokud uvidíte na vlastní oči i zmíněný "Game 2" nebo "Game 3", zde bude Radeon naprosto plynulý, což se rozhodně nedá říci o jiných kartách (včetně GeForce FX-5600 Ultra nebo GeForce4 Ti4600 - navíc v porovnání s těmito kartami Radeon vykazuje více než dvojnásobné skóre 3DMarku 03!).

V testu 2X FSAA Radeon obstál naprosto nejlépe - zpomalení s tímto vylepšením obrazu činí POUZE 7%, přičemž u ostatních karet je zpomalení od 30% (GeForce FX-5600 Ultra) až po 70% (Radeon 9000). Díky tomuto výsledku pak majitelé R9700Pro mohou bez starostí zapnout vyhlazování hran, aniž by došlo k výraznějšímu zpomalení grafiky!

Verdikt

Karta ATI Radeon 9700 Pro je i přes svou vyšší cenu naprosto výbornou volbou. Karta uspokojí každého počítačového hráče, protože všechny hry běží plynule (a to i na pomalejším CPU AthlonXP 1800+ za 2000 Kč), navíc do budoucna mohou DirectX 9 efekty (a vylepšené DX8.1) urychlit mnohé nové tituly včetně Doom III nebo Half-Life 2. Velkou výhodou je velmi rychlé vyhlazování hran, které vám nesrovnatelně vylepší obraz (můžete pak hrát i v nižších rozlišeních s pěknou grafikou) bez podstatnější ztráty výkonu. Má to ale jeden háček - v současné době se R9700Pro doprodává a je nahrazována dražší R9800Pro. Proto pokud váháte, musíte se rozhodnout rychle, (výkonnostní i cenová) mezera mezi R9600Pro a R9800Pro totiž bude opravdu velká!

Kartu Sapphire Atlantis Radeon 9700 Pro 128 MB DDR DVI TV-out (cca. 11500 Kč s DPH) zapůjčila M+H Plzeň.

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 25/2003: Nečekané zdražení pamětí!

Po dvou týdnech je zde opět servis "softwaru pro váš hardware" a cenový přehled, který doznal mnoha změn (v něm se pak např. dovíte, že došlo k dalšímu...

Výběr článků

Načítám