Hlavní obsah

Hardware 2006/9: Malý všeuměl EMTEC Movie Cube

Novinky, Marek Schäferling

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete ukázat babičce fotografie z dovolené, nemusíte nutně s sebou nosit notebook. Stačí mít Movie Cube od firmy EMTEC. Kdekoliv, kde je televize, je potom možné ukazovat nejen fotografie, ale i pouštět video nebo hudbu. Tento externí pevný disk s kapacitou 80GB je miniaturním multimediálním centrem, malým velikostí ale velikým schopnostmi.

Článek

Externí pevný disk nebo flashdisk je vcelku k ničemu, pokud nemáte k ruce počítač. Oproti tomu databanky jsou geniální zařízení umožňující zobrazovat na malém displeji fotky a přehrávat klipy, ale kvůli miniaturní obrazovce zase nejsou vhodné pro prezentaci více lidem najednou.

Jistou alternativou je tak pevný disk Movie Cube s vlastnostmi databanky, ale s možností připojení k televizi nebo monitoru vybaveným kompozitním vstupem. Jde taktéž o kvalitní prezentační nástroj, neboť se ovládá pomocí přiloženého dálkového ovladače.

Je libo MP3 nebo WMA?

Základní dovedností takového multimediálního boxu je samozřejmě schopnost přehrát co nejvíc nejpoužívanějších formátů. Movie Cube proto zvládá hudbu ve formátech MP3, WMA, WAV a světe div se, i OGG Vorbis! Posledně jmenovaný formát je opravdu nevídaným nadstandardem.

Kromě hudby potom umí kostka přehrát ještě obraz buď v podobě statické (JPG, JPEG) nebo ve formě videosekvencí (MPEG 1,2,4, DivX a XviD), i když ne úplně všechny formáty. Díky možnosti nahrát nový firmware je tu však dobrá šance, že se množství kodeků do budoucna rozroste. Optimismus v tomto směru posiluje i fakt, že EMTEC se o své produkty a zákazníky dobře stará.

80GB pro vaše data

Základem Movie Cube je 2,5" pevný disk s kapacitou buď 40 nebo 80GB (testovaný). Na ně se s přehledem vejde kompletní hudební knihovna běžného smrtelníka, k tomu i většina (ne-li všechny) fotografie z dovolené a nějaký ten film na rozptýlení.

Pro naplnění disku daty je určeno rozhraní USB 2.0 s maximální propustností 480Mb/s. Při měření datového přenosu jsem se dostal maximálně na 17MB/s, ale většinu času rychlost kolísala na pomezí 12MB/s. Nejde tedy o špičku mezi externími úložišti, pouze o průměr své kategorie.

Kromě USB miniB 5PM konektoru tu najdeme ještě tři zdířku. První je určena pro zvuk v digitální podobě, který je určen pro uši dekodéru DTS. To pro případ, že máte vícekanálové hudební formáty OGG nebo video s 5.1 zvukem. Druhý je klasický audio výstup ve stereosignálu a posledním vede obraz.

Přehrává i v autě

Jako většina chytrých zařízení, tak je i Movie Cube napájen stejnosměrným napětím 5V. Díky tomu je možné si pořídit adaptér do cigaretové zásuvky v automobilu a využívat jeho služeb na cestách třeba jako nevyčerpatelnou zásobárnu písniček pro vaše autorádio.

Auto je však již extrémní případ využití. Mnohem častěji bude Movie Cube sloužit jako zábavní centrum na společenských akcích.

Jednoduché použití

Často bývá rozdíl mezi teorií a přibalenými letáky od výrobce/prodejce a reálným použitím. V tomto případě se naštěstí žádné překvapení nekonalo. Kostku jsem zapojil přes trojici cinchů k videu a na televizi zvolil externí vstup signálu. Přes dálkové ovládání potom Movie Cube zapnul. A světe div se, všechno fungovalo bez jakéhokoliv nastavování.

Potěšilo mě, že už byl nastaven PAL jako norma pro vysílání videa a obraz byl proto barevný. Není nic horšího, než když dostanete americký výrobek nastavený na NTSC normu.

Dálkové ovládání si nejspíš do vitríny nedáte, zato je však přehledné, skvěle popsané a hlavně se dobře drží. I bez manuálu jsem bez potíží během minuty pochopil co se ode mě žádá a na oplátku Movie Cube dělal vše podle mého přání.

První byla zkouška videa. Přehrál jsem většinu klipů stažených z internetu. Krabička si neporadila pouze s jedním novým klipem v jedné z mnoha MPEG mutací. Zvuk byl při tom synchronizovaný - žádné rozcházení s obrazem jsem nezaznamenal. Video je možné i přetáčet (rychlý posun). Bohužel je minimální rychlost 8x, a tak lehce přeskočíte klíčové místo.

U fotografií v JPEG formátu žádný problém nebyl. Fotografie z mého 5MPx fotoaparátu se sice načítaly několik sekund, ale to není nic neobvyklého. Velmi šikovná byla možnost vypnout náhledy fotografií při procházení adresářů. S nimi se musel každý označený soubor (tj každý přes který přejíždíte kurzorem) načíst.

Fotografie je možné přibližovat dle libosti, avšak po vcelku malých skocích. V základním zobrazení je fotografie zmenšena/zvětšena akorát na rozměry obrazovky, avšak přiblížení detailu většinou vyžaduje několik (třeba i 10) stisknutí klávesy zoom.

Jedna z šikovných funkcí je také automatické přehrávání. Fotografie se potom v časovém úseku cca 5s mění automaticky. Jde tedy o klasické slide-show.

Hudba bez obrazu

Při přehrávání hudebních souborů mě lehce Movie Cube zklamal. Což o to, zvuk je naprosto v pořádku, ale při puštěném MP3 souboru není možné dělat cokoliv jiného. Očekával bych možnost pustit hudební doprovod k fotografiím. Bohužel...

Závěr

EMTEC Movie Cube spojuje do svého slušivého hliníkového kabátku samé dobré vlastnosti. Za cenu přibližně 6 500Kč (80GB) tak dostanete slušný externí disk a prezentační nástroj i zábavní centrum v jednom. Důležitá je možnost nahrát nový firmware, díky kterému tento pomocník jen tak nezestárne.

Důležité je v tomto případě si dobře rozmyslet, zda něco takového opravdu využijete. Pokud hledáte externí pevný disk, je Movie Cube zbytečně drahý. 80GB na data seženete o dobré dva a půl tisíce levněji. Za ně zase slušná 512MB MP3 přehrávač... Ale ve svém oboru jde o špičku. Bez kompromisů.

Přístroj k recenzi zapůjčila společnost Alzasoft.

EMTEC Movie Cube

  • Kapacita: 80GB (40)
  • Audio: MP3, WMA, WAV, OGG
  • Video: MPEG 1,2,4; DivX, XviD
  • Foto: JPEG (JPG)
  • Napájení: 5V
  • Výstupy: audio stereo, audio 5.1 coaxila, video composite, USB 2.0
  • Rozměry: 80 x 124 x 24mm

Reklama

Výběr článků

Načítám