Hlavní obsah

Hardware 2006/8: Ovladače grafických karet

Novinky, Marek Schäferling

Každý měsíc vydávají dva největší výrobci grafických čipů ovladače pro své odchovance. Zamezit by jim v tom mohl snad jen konec světa, a protože se tak v únoru nestalo, máme tu nové Catalysty 6.2 od ATI a ForceWare 81.98 od nVidie.

Článek

Nvidia ForceWare 81.98

Na výkonu grafických karet je neustále co zlepšovat a to především i po stránce softwarové. Nvidia přichystala další díl seriálu ForceWare - ovladačů grafických karet GeForce.

Vylepšení se jako obvykle motají okolo dvoujádrových procesorů. Nvidia opět slibuje jejich lepší podporu a využití, až to vypadá, že klasickým jednojádrovým procesorům už odzvonilo. Naštěstí realita vypadá trošku jinak.

Majitele základních desek s podporou SLI bude zajímat, že nově je přidána podpora SLI zapojení grafických karet různých výrobců. Dosud bylo nutné mít karty od jedné značky.

Nedávno se na obloze AGP objevila hvězda zvaná GeForce 7800GS. Jde o kartu velmi podobnou oblíbené 7800GT pro PCI-E rozhraní s tím rozdílem, že má méně pixel pipelines (16), vyšší takt pamětí (1200MHz) a je určená pro starší desky s AGP. Accelerated Graphic port tak není ještě definitivně mrtvý - je zde opravdu o co stát a kam upgradovat.

Ovladače se také zabývají jako obvykle opravami problémů ve hrách a aplikacích. Jejich kompletní seznam najdete v poznámkách k vydání zde. Nové drivery jsou samozřejmě WHQL certifikované pro Microsoft Windows XP, Windows MCE a Windows 2000.

  • Stáhněte si ForceWare 81.98 pro Win XP/2000 zde

ATI Catalyst 6.2

U konkurence se také nespí, a proto ATI vydala dva dny po Nvidii svou druhou letošní verzi Catalystů. Moc změn oproti předchozí verzi nenastalo, možná i proto, že ATI neuvedla žádné nové karty.

Hlavní pozornost se tak zaměřuje na novinku v Control Centeru, kterou Kanaďané pojmenovali Basic View Wizard. Jde o průvodce nastavením celého Control Centeru, neboť počítačové méně zdatní lidé mohou mít problém s porozuměním všem posuvníkům a zaškrtávátkům.

Z celé řady softwarových záplat nové Catalysty potěší především hráče World of Warcraft s grafickými kartami Radeon X1600. S předchozí verzí docházelo k lehkému rozpadu obrazu. Problém je nyní vyřešen.

Překvapivě se v poznámkách k vypuštění téměř nevyskytují narážky na CrossFire. Je tak možné nabýt dojmu, že je multigrafický systém ATI prostý větších chyb.

  • Catalyst 6.2 pro Win XP/2000 ke stažení zde

Reklama

Výběr článků

Načítám