Hlavní obsah

Hardware 19/2005: Ovladače pro Sound Blaster Audigy 4 Pro

Novinky, František Janouch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Magazín Hardware je již několik let nedílnou součástí zpravodajského serveru Novinky.cz. V dnešním "servisním" čísle seriálu na vás čekají nové ovladače, ale rovněž užitečné tipy, triky a komentáře!

Článek

Jako vždy je zde po dvou týdnech pravidelný servis ovladačů. Již příští týden na vás čeká poslední předprázdninová hardwarová poradna.

Servis: NVIDIA a Realtek

:: NVIDIA nForce 6.56 Beta x64

Po minulé salvě ovladačů pro Windows XP x64 pokračujeme svou troškou do mlýna i dnes, jelikož světlo světa spatřily nové beta ovladače pro základní desky s čipsety nForce v kombinaci s novým operačním systémem x64, které si můžete stáhnout ZDE.

:: Creative SB Audigy 2/ZS 1.84.55

A po čase jsou zde i nové drivery pro jedny z nejpopulárnějších zvukových karet - SB Audigy 2 a ZS. Verzi pro ZS stáhnete ODTUD a klasickou naopak ZDE.

:: Creative SB Audigy 4 Pro 2.03.0002

Pro majitele zbrusu nových zvukových karet, které jsou již nyní označovány za to nejlepší, co může zvuk na PC nabídnout, jsou zde nové drivery, které je možné získat ODTUD.

:: VIA LAN 4.1

Nakonec něco pro majitele základních desek VIA s integrovanými síťovými adaptéry. Nové ovladače pro LAN si mohou stáhnout ZDE.

:: Další ovladače

 Z dnešního servisu je to vše. Seznam dalších aktuálních ovladačů (kromě dnes uvedených) naleznete ve  2.4., 6., 7., 9., 11., 13., 15.  a 17. čísle magazínu Hardware.

Tipy, triky, komentáře: Virtual memory

:: Jak na virtuální paměť

Mnozí z vás jistě vědí, že operační systém Windows již od svých počátků (a nejviditelněji patrně od verze 95) používá systém tzv. virtuální paměti. Vždy, když nestačí fyzická paměť RAM, využije OS tuto paměť virtuální, přičemž její velikost lze samozřejmě nastavit. Nejmarkantnější potřeba změny bude zřejmě u Windows XP.

Po instalaci "xpček" se vám nastaví velikost virtuální paměť na automatické hodnoty, takže se mění podle potřeby, což ale není vždy vhodné a často tato dynamická změna spíše zpomaluje celkový výkon systému.

Stačí tedy vstoupit do příslušného nastavení: Start - Ovládací panely - Systém - záložka Upřesnit - Nastavení u kolonky Výkon - záložka Upřesnit - Změnit u kolonky Virtuální paměť. Zde si tedy jednak můžete nastavit, na jakém fyzickém disku bude soubor s virtuální pamětí umístěn (tedy pokud máte např. na C: málo místa nebo pomalejší disk, doporučuji přesunout na jinou jednotku), tak také velikost onoho souboru.

Obecně se doporučuje ponechat virtuální soubor na stejné jednotce, na jaké je nainstalováno Windows (typicky C:), a jeho velikost nastavit takto: Jako nejnižší hodnotu zadejte velikost vaší operační paměti RAM (např. 512) a jako nejvyšší udejte dvojnásobek (zde tedy 1024). Samozřejmě je nutné, aby na zmíněné jednotce byl vždy daný dostatek místa. Po restartu již systém naběhne s těmito parametry a vy se tak vyhnete nepříjemnému "swapování".

:: Napište nám!

Pokud chcete ostatním čtenářům sdělit své tipy, triky, nebo komentáře, máte jedinečnou možnost. Napište nám je na adresu inHardware@seznam.cz, přičemž nejzajímavější e-maily zveřejníme.

Nezapomeňte, že vaše podněty musí být z oblasti hardwaru, případně softwaru, který s hardwarem přímo souvisí (ovladače, testovací programy apod.).

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 15/2005: Spousta nových ovladačů

V dnešním servisním vydání magazínu Hardware si na své přijdou téměř všichni. Máme zde ovladače NVIDIA, ATI, VIA, SiS, Creative i Realtek. Nechybí ani tipy.

Hardware 16/2005: Květnová hardwarová poradna

V dnešním čísle magazínu Hardware na vás po čtyřech týdnech čeká Hardwarová poradna s řešením vašich problémů, o které se postaral kvalifikovaný technik.

Výběr článků

Načítám