Hlavní obsah

Hardware 15/2003: Testujeme ADSL internet!

Novinky, František Janouch (inHardware@seznam.cz)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním díle Hardwaru vám blíže přineseme dojmy z vysokorychlostního připojení k internetu ADSL - rychlosti, odezvy, služby, streamovaná multimédia, online počítačové hry a mnoho dalšího!.

Foto: Blanka Kovandová

Orangutaní slečna

Článek

Instalujeme ADSL připojení...

Před dvěma týdny jsem vám naznačil ve 13. čísle magazínu Hardware, jak složité peripetie mohou člověka potkat při instalaci asymetrického připojení k internetu - ADSL. Dnes se dočtete o samotných dojmech z toho, jak ADSL funguje...

ADSL a jeho prvopočátky

Hned v úvodu musím zdůraznit, že připojení ADSL bylo zpočátku spíše testovací, v žádném případě pak nešlo o plnohodnotný a 24-hodinový internet. Jelikož se Telecomu podařil husarský kousek - nefungovalo FTP na klasickém portu 21 - docházelo poté k velmi častým výpadkům provozu, někdy se jednalo o několikahodinové úseky, jindy zase o přerušení každých pět minut.

Nutno přiznat, že jsem při takovémto přístupu začal ztrácet nervy (o výpadcích mě nikdo dopředu neinformoval), přístup Telecomu byl otřesný (na ohlašovně poruch mě odkázali na Ipex, na Ipexu zase odkázali na Telecom...). Naštěstí tato situace trvala zhruba pouze 10 dní, poté se dostavilo znatelné zlepšení. Podstatně došlo ke snížení odezvy na servery, přístup na FTP funguje normálně, rychlost stahování se dostala lehce nad 20kB/s a už více než 10 dní jsem nonstop připojen (viz. obrázek níže...).

Postup připojení

Samotné připojení je pro běžného uživatele služby ADSL Home poněkud krkolomné - nejprve je nutné připojit se modemem Alcatel k síti VPN (pomocí tlačítka Vytočit, ale bát se nemusíte, telefon se vytáčet nebude) a poté se připojit na stránku 172.16.255.4 (="dashboard") a zde zadat své registrační údaje od vašeho providera. Osobně tento postup nechápu, jelikož již samotný Telecom by mohl u připojení na VPN vědět, jakého providera máte (a taky to ví, když vás vesele vítá jménem Ipexu), takže by se mohl automaticky k jeho síti přihlásit. Ale kde není ochota, tam ani pes neštěkne :-). Našly se sice zlaté české ručičky, které pro přihlášení k VPN i dashboardu vyrobily programy (ADSL++ - viz. obrázek níže, nebo ADSL Reconnect), ovšem plné využití těchto mini-aplikací je samozřejmě zpoplatněno, neboť i Čech musí získat z té trochy námahy své peníze...

Já jsem ovšem provedl pomocí návodu uveřejněného zde upgrade obyčejného ethernetového modemu Alcatel na verzi Pro, takže od této chvíle se on sám připojoval k síti PPP (žádné VPN nebylo nutné).

Po výpadku (nebo vypnutí modemu) pak stačí najet dashboard a přihlásit se. Já sám ovšem modem nevypínám (pouze počítač :-), a jak vidíte, během posledních 10 dnů jsem nezaznamenal jediný výpadek (takže jsem na internetu vždy už po zapnutí počítače bez přihlašování). Upgrade (i když v pravém slova smyslu jde spíše o nastavení některých hodnot) je vhodný také pro routování - stačí pak připojit běžný síťový switch a tradá - můžete připojit několik počítačů do internetu (bez nutnosti, aby jakýkoli z nich byl trvale zapnutý).

Nemusím připomínat, že bez "nastavení" na verzi Pro to není možné (je ale možno koupit speciální broadbandový hub-router nebo si pronajmout za více peněz přímo Pro verzi modemu, který má funkci routeru a několik síťových vývodů). Ještě bych rád upozornil, že proces upgradu je vhodný spíše pro zkušenější uživatele a majitelé USB modemů Alcatel na něj mohou rovněž zapomenout (protože s nimi upgrade prostě provést nelze).

Rychlost datového toku  

Nebudu již tedy poukazovat na veškeré chyby, které ADSL v době svého spuštění mělo - zdá se, že totiž všechny byly zažehnány. Co se týče samotné rychlosti, avizovaná rychlost 192kbps/64kbps je sice hezká, ovšem samozřejmě není dodržena. Není to způsobeno agregací 1:50, ale spíše tím, že část kanálu zabírají "servisní data" a část je vyhrazena uploadu. Provedl jsem tedy několik syntetických testů na internetu přes připojení 192/64 firmou Ipex (kolem 20. hodiny večerní):

Nebudu již tedy poukazovat na veškeré chyby, které ADSL v době svého spuštění mělo - zdá se, že totiž všechny byly zažehnány. Co se týče samotné rychlosti, avizovaná rychlost 192kbps/64kbps je sice hezká, ovšem samozřejmě není dodržena. Není to způsobeno agregací 1:50, ale spíše tím, že část kanálu zabírají "servisní data" a část je vyhrazena uploadu. Provedl jsem tedy několik syntetických testů na internetu přes připojení 192/64 firmou Ipex (kolem 20. hodiny večerní):rychlost.zacatek.cz - 156 kbps

Nebudu již tedy poukazovat na veškeré chyby, které ADSL v době svého spuštění mělo - zdá se, že totiž všechny byly zažehnány. Co se týče samotné rychlosti, avizovaná rychlost 192kbps/64kbps je sice hezká, ovšem samozřejmě není dodržena. Není to způsobeno agregací 1:50, ale spíše tím, že část kanálu zabírají "servisní data" a část je vyhrazena uploadu. Provedl jsem tedy několik syntetických testů na internetu přes připojení 192/64 firmou Ipex (kolem 20. hodiny večerní):rychlost.zacatek.cz - 156 kbpspooh.cz/test - 175.8 kbps (50KB soubor)

Nebudu již tedy poukazovat na veškeré chyby, které ADSL v době svého spuštění mělo - zdá se, že totiž všechny byly zažehnány. Co se týče samotné rychlosti, avizovaná rychlost 192kbps/64kbps je sice hezká, ovšem samozřejmě není dodržena. Není to způsobeno agregací 1:50, ale spíše tím, že část kanálu zabírají "servisní data" a část je vyhrazena uploadu. Provedl jsem tedy několik syntetických testů na internetu přes připojení 192/64 firmou Ipex (kolem 20. hodiny večerní):rychlost.zacatek.cz - 156 kbpspooh.cz/test - 175.8 kbps (50KB soubor)pooh.cz/test - 167.5 kbps (100KB soubor)

Nebudu již tedy poukazovat na veškeré chyby, které ADSL v době svého spuštění mělo - zdá se, že totiž všechny byly zažehnány. Co se týče samotné rychlosti, avizovaná rychlost 192kbps/64kbps je sice hezká, ovšem samozřejmě není dodržena. Není to způsobeno agregací 1:50, ale spíše tím, že část kanálu zabírají "servisní data" a část je vyhrazena uploadu. Provedl jsem tedy několik syntetických testů na internetu přes připojení 192/64 firmou Ipex (kolem 20. hodiny večerní):rychlost.zacatek.cz - 156 kbpspooh.cz/test - 175.8 kbps (50KB soubor)pooh.cz/test - 167.5 kbps (100KB soubor)pooh.cz/test - 131.3 kbps (500KB soubor)

mistral.cz/speedtest.php - 178.9 kbps

Jak je tedy vidět, potvrzuje se pravidlo "každý test, jiná ves" :-). U delších souborů se pak ukázala asymetričnost linky v pravém světle - rychlost zde "skáče" mezi 12KB/s a 27KB/s, průměru 20KB/s je však dosaženo téměř vždy. Snažil jsem se najít rozumný kompromis, a tak jsem rychlost vytestoval přímo u sebe programem Lucent VitalAgent, který sčítá příchozí a odchozí datový tok a průměrná rychlost pak činila 174 kbps, což asi nejlépe odpovídá vlastnostem linky ADSL. Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že za hodinu dostanete do počítače více než 70 MB dat při dostatečně rychlém serveru, ze kterého data stahujete.

Nejkomičtěji na mě zapůsobil upload - při nahrávání na FTP server rychlost sice začala na 8KB/s (64kbps), ovšem postupně se vyhoupla až na 16KB/s (128kbps), což sice není "sjednaná" rychlost (64kbps), ale každého majitele nejpomalejší ADSL linky jistě potěší.

Ping-pong...

Kromě rychlosti připojení je rovněž důležitá odezva, kterou využijí spíše hráči počítačových her. Těm musím sdělit, že multiplayerové hry jedou naprosto skvěle, ve většině případů je dosahováno pingu menšího než 100ms, s odezvou pod 50ms se ale setkáte jen málokdy. Zde jsou některé odezvy testované příkazem ping (kolem 20. hodiny večerní):

Kromě rychlosti připojení je rovněž důležitá odezva, kterou využijí spíše hráči počítačových her. Těm musím sdělit, že multiplayerové hry jedou naprosto skvěle, ve většině případů je dosahováno pingu menšího než 100ms, s odezvou pod 50ms se ale setkáte jen málokdy. Zde jsou některé odezvy testované příkazem ping (kolem 20. hodiny večerní):dashboard - 28ms

Kromě rychlosti připojení je rovněž důležitá odezva, kterou využijí spíše hráči počítačových her. Těm musím sdělit, že multiplayerové hry jedou naprosto skvěle, ve většině případů je dosahováno pingu menšího než 100ms, s odezvou pod 50ms se ale setkáte jen málokdy. Zde jsou některé odezvy testované příkazem ping (kolem 20. hodiny večerní):dashboard - 28msnovinky.cz - 28ms

Kromě rychlosti připojení je rovněž důležitá odezva, kterou využijí spíše hráči počítačových her. Těm musím sdělit, že multiplayerové hry jedou naprosto skvěle, ve většině případů je dosahováno pingu menšího než 100ms, s odezvou pod 50ms se ale setkáte jen málokdy. Zde jsou některé odezvy testované příkazem ping (kolem 20. hodiny večerní):dashboard - 28msnovinky.cz - 28msseznam.cz - 28ms

Kromě rychlosti připojení je rovněž důležitá odezva, kterou využijí spíše hráči počítačových her. Těm musím sdělit, že multiplayerové hry jedou naprosto skvěle, ve většině případů je dosahováno pingu menšího než 100ms, s odezvou pod 50ms se ale setkáte jen málokdy. Zde jsou některé odezvy testované příkazem ping (kolem 20. hodiny večerní):dashboard - 28msnovinky.cz - 28msseznam.cz - 28mscvut.cz - 28ms

Kromě rychlosti připojení je rovněž důležitá odezva, kterou využijí spíše hráči počítačových her. Těm musím sdělit, že multiplayerové hry jedou naprosto skvěle, ve většině případů je dosahováno pingu menšího než 100ms, s odezvou pod 50ms se ale setkáte jen málokdy. Zde jsou některé odezvy testované příkazem ping (kolem 20. hodiny večerní):dashboard - 28msnovinky.cz - 28msseznam.cz - 28mscvut.cz - 28msgoogle.com - 110ms

yahoo.com - 220ms

U mě se ping pod 28ms nedostane. Je to ale velice zajímavé, jelikož právě takovéto hodnoty odezvy mají uživatelé mimopražští oproti velkým městům - v Praze mají kolegové kolem 18-19ms. Vyšší hodnota pak není způsobená providerem, jelikož jsem ping testoval na samotný dashboard (připojovací stránku) bez propojení na servery Ipexu, a hodnota byla stejně vysoká (28ms); ovšem musíte být tolerantní, zvláště když uznáte, že i v takové Blatné mají ADSL ;-).

Dostupné služby 

Jelikož mám přiobjednánu pevnou IP adresu, zřejmě v tomto odstavci uvedu pár věcí navíc oproti běžným dynamickým IP adresám. Samozřejmě funguje brouzdání po internetu přes protokol http - v minulosti často docházelo k "nedokreslování" stránek nebo jejich špatnému načtení, nyní k tomuto jevu dochází jen zřídka. Stránky se načítají velmi rychle, v porovnání s modemovým připojením až 4x rychleji. Nově je také v provozu kompletní služba ftp, která po problémech s portem 21 již nyní funguje, jak má. Přístup na nestandardní porty u http i ftp je samozřejmostí...

Maily v Outlooku lze přijímat naprosto bez omezení (přes pop3 a smtp). Komunikační program ICQ funguje bezproblémově (včetně posílání souborů), sdílení multimédií a softwaru pomocí iMesh, Kazaa nebo DirectConnect je rovněž stoprocentní (a to i v aktivním režimu, musíte ovšem v nastavení napsat vaši aktuální externí IP adresu). Z dalších služeb jsem vyzkoušel streamované video z archivu TV Nova a ČT, a vše funguje skvěle a poměrně rychle. Rovněž streamovaná rádia ze serveru ABradio.cz běží jako po másle bez jakýchkoli výpadků (dokonce si můžete na pozadí brouzdat o 106 bez výpadku zvuku). Multiplayerové hry nabízejí průměrně zhruba u čtvrtiny serverů "hratelný" ping100, u nichž jsou lagy opravdovou výjimkou. U méně hraných nebo náročnějších her pak dochází k častějším prodlevám, ale to už je chyba těchto titulů, že nedokázaly přitáhnout více hráčů (a více serverů s dobrou konektivitou).

Nevyzkoušel jsem provoz FTP nebo webového serveru, ale podle všech informací by to mělo fungovat (navíc při upgradu modemu na verzi Pro lze směrovat požadavky na specifikovaný počítač). IP-to-IP telefonie asi fungovat nebude, to by Telecom byl takříkajíc sám proti sobě. Hlášeny jsou ovšem problémy s IRC, ale to pouze po upgradu na verzi Pro (jednoduchým postupem lze ale sjednat nápravu).

Spokojenost?

Po neustálých stížnostech na výpadky, nedokreslování stránek, nefunkčnost FTP apod. jsem již nepřetržitě 10 dní se službou ADSL Home spokojen. Nedochází k žádným výpadkům, došlo k mirnému vylepšení rychlosti a odezvy, všechny služby již fungují a díky "upgrade" modemu mohu sdílet internet na více počítačích.

Pokud vzpomenu na "léta nesvobody" s dial-upem a hlídáním času, jsou to opravdu děsivé myšlenky. Internet nyní běží odhadem 3 - 4x rychleji (a to by se snad měl v létě zvýšit na 512kbps beze změny ceny) a neomezeně. S vytáčeným připojením jsem mohl těžko pomyslet na večery strávené hraním multiplayerových her, sledováním streamované televize nebo rádia nebo noci se zapnutým počítačem při stahování nejnovějších demoverzí... V mém případě jsem za méně peněz (než kolik jsem platil za dialup) dostal mnohonásobně více. Je jen na vás, zdali sami využijete potenciál ADSL...

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 13/2003: Instalujeme ADSL připojení!

V dnešním čísle magazínu vám nabízíme speciální téma - připojení ADSL. Objednali jsme službu, prožili jsme plno problémů, až jsme se konečné instalace dočkali....

Výběr článků

Načítám