Hlavní obsah

Hardware 14/2005: Bezdrátová síť snadno a levně

Novinky, František Janouch

Asus Spacelink WL-500g je vynikající bezdrátový router, který vám kromě klasického sdílení připojení k internetu například typu ADSL dovede nasdílet i CDMA, WiFi, ale také tiskárnu, webovou kameru nebo USB disk. Nastavení přístroje je navíc velmi snadné a cena je také více než přijatelná.

Článek

Dnes si představíme opravdu užitečné zařízení, které poslouží především těm z vás, kteří si chtějí doma vytvořit vlastní bezdrátovou síť. Řeč je o routeru značky Asus s označením Spacelink WL-500g.

Nevídané parametry

Ač Asus hrdě prohlašuje, že jde o nejmenší WLAN router na světě, mě osobně příliš malý nepřipadal. Je asi 4x rozměrnější než klasický hub/switch od Edimaxu a myslím, že svou velikostí trumfne i ADSL modem od Alcatelu. Designově jde ovšem o povedený produkt stříbrné barvy, který je možné nechat "ležet", viset na stěně nebo stát na vestavěných nožičkách. Ve větší krabičce se ukrývají opravdové poklady typu WiFi standardu 802.11g (až 54Mbps), všechny funkce LAN routeru včetně DHCP, hardwarový firewall (včetně WLAN), možnosti přesměrování a sdílení portů atd.

Na zadní straně pak jen nestačíte obdivovat množství nabízených portů. WAN slouží pro zapojení síťového kabelu nejčastěji se "zdrojem internetu" (tedy ADSL, kabelový modem nebo jiná síť), 4 LAN porty zajistí drátové sesíťování vašich domácích počítačů, zatímco konektor na přítomnou krátkou všesměrovou anténku zajistí dostupnost sítě a internetu po celém bytě nebo kanceláři. Nadstandardní výbavou pak je USB 1.1 port pro zapojení tiskárny, CDMA modemu, webové kamery nebo USB disku, což umožňuje další funkce. Třešničkou na dortu je LPT port, který vám umožní sdílet tiskárnu.

K čemu to všechno je?

Jistě si kladete otázku (pokud jste se s podobným zařízením dosud nesetkali) - k čemu to bude sloužit? Zkrátka a dobře: Nejčastěji ke sdílení internetu. Do konektoru WAN "zapíchnete" zdroj internetu (ADSL modem, kabelový modem, "kolejní síť"...) a router vám připojení rozbočí do všech zapojených PC a těch, které připojíte pomocí bezdrátového WiFi.

Výhodou routerů (a také důvodem jejich vyšší ceny) je to, že aktivně dokáží s připojením manipulovat a mohou tedy rozdělit pouhé jedno připojení (např. pokud máte přidělenu pouze 1 IP adresu, např. u UPC Chello, čímž stále neporušíte podmínky, jelikož se jedná o jedno koncové zařízení) na všechny dostupné počítače, což by za normálních okolností nebylo možné (leda přímým sdílením z onoho počítače, který by ovšem musel zůstat zapnutý). Pokročilá nastavení pak umožňují routeru, aby navenek "ukazoval" unikátní MAC adresu, kterou některá spojení (časté na studenstkých kolejích) vyžadují a tím "zmátl" supervisory sítě a zdarma připojil další kamarády po kabelu a zbytek pokojů na patře pomocí WiFi.

Kromě toho je zde velice šikovné použití volného USB portu. Lze připojit webovou kameru, která bude online sledovat dění v bytě a posílat svá data na síť, případně externě na internet (neodzkoušeno), což se z bezpečnostního hlediska může jevit jako velmi výhodné (např. při hlídání dítěte, zda doma nezlobí nebo nezapaluje koberec). Další možností je připojení (nejlépe velkokapacitního) USB disku, který bude sloužit jako "síťový harddisk", na němž si uživatelé sítě budou sdílet své soubory, a podle všeho by měl fungovat i jako FTP nebo webový server směrem k internetu (rovněž neodzkoušeno). Poslední možností USB portu, jakož i LPT portu, je připojení tiskárny, kterou tak může sdílet celá síť bez jakýchkoli problémů. Málem bych zapomněl ještě na jednu možnost - do USB lze zapojit i CDMA modem, který již v modifikované verzi firmwaru má rovněž podporu!

Praktické zkušenosti

Přestože můj poskytovatel připojení k internetu (kabelová společnost Karneval) poskytuje 2 (neveřejné) IP adresy pro připojení 2 počítačů, vyzkoušel jsem router, zda opravdu jednu z těchto adres "rozdělí" na libovolné množství počítačů. Nastavení je téměř plně automatizované, ale našince může trochu poplést. Ve webovém manažeru, který se objeví po zadání adresy "my.router" do internetového prohlížeče, je nabídnuto "rychlé nastavení" (kabelová televize, tři typy ADSL nebo jiného spojení, a pak jedna u nás nepoužívaná služba), první z nich (tedy cable TV) ovšem počítá s dynamickým přidělováním IP adres (to např. u Karnevalu není), což nezkušeného uživatele může zmást.

Nastavil jsem tedy "ADSL nebo jiné spojení se statickou IP adresou" a zadal potřebné údaje, které jsem měl původně nastaveny v síťovém ovládacím panelu. Po nastavení automatického přidělování DHCP serveru na každém z PC bohužel internet po restartu nenaběhl. Po dvou hodinách hraní si s nastavením včetně možností manuálního routování atd. mě napadlo restartovat kabelový modem (tedy natvrdo odpojit a připojit k elektřině). Kupodivu to pomohlo. Chybami se člověk učí :-). Nastavení je skutečně jednoduché - pokud v něm tedy nehledáte žádné složitosti.

Internet na všech připojených PC "běhal" pod stejnou IP adresou, navíc byl chráněn hardwarovým firewallem a bylo rovněž možné omezit specifické webové adresy (vhodné jako rodičovský zámek) nebo počítače v síti (aby vám tedy soused, kterému internet sdílíte, nebrouzdal moc rychle).

Připojení WiFi

Bohužel jsem neměl k testování WiFi k dispozici jiné zařízení než kapesní počítač HP iPAQ H5450. Ale i to by mohla být výborná zkušenost, jelikož výkon anténky "palmu" není tak velký, takže test může velmi dobře poukázat na možnosti pokrytí bezdrátovou sítí. Po zapnutí WLAN na PDA se tedy síť automaticky spojila, ale opět se po zadání adresy www.novinky.cz do Pocket Internet Exploreru nic nedělo.

Opět nastalo několik desítek minut "zábavy", než jsem zjistil (a samotného mě to udivilo), že v okolí jsou celkem 4 bezdrátové sítě a samozřejmě se PDA nenapojila na tu pravou. Poté, co se tento nedostatek podařilo odstranit, již vše fungovalo skvěle s mnohem vyšší rychlostí a lepší odezvou než u spojení přes Bluetooth.

Rovněž mě (s ohledem na anténku PDA) překvapil dosah - přes tři cihlové zdi byla vzdálenost až 20 metrů s ohledem na to, že jsem router neměl pro účely WiFi příliš dobře umístěn. To je výborný výsledek. Než jsem práci s WiFi ukončil, ještě jsem si prohlédnul široké možnosti nastavení, které kromě šifrování umožňují přístup (nebo zamítnutí přístupu) zařízením, jejichž MAC adresy si vložíte do tabulky (nikdo cizí z domu tedy na vaši síť nebude moci jít).

Router rovněž nemusí fungovat pouze jako přístupový bod (AP), ale také jako klient nebo kombinace obojího (např. pokud chcete "přijímat" signál z jiné WiFi sítě (např. CZFree.net) a zároveň ho chcete předávat počítačům ve vaší WiFi sítě). Dále je možné vypnout NAT, zapnout režim domácí brány, routeru nebo pouhého access pointu (WAN konektor pak tedy bude sloužit jako pátý LAN port), a všemožně konfigurovat položky, kterým ani já sám nerozumím, ale síťoví profesionálové si jistě přijdou na své. Všechna vaše nastavení si pak můžete uložit, což se jistě hodí.

Sdílení tiskárny

Po zapojení zařízení na LPT port sice router tiskárnu Minolta PagePro 1100L identifikoval, avšak ani po instalaci TCP/IP protokolu, kdy jsem zkusil stávající ovladač "přesměrovat" na router, tiskárna v síti nefungovala. Tato Minolta totiž používá zastaralý GDI ovladač (nelze ji ani přidat Průvodcem přidáním tiskárny) a i pod Windows XP funguje takřka "na čestné slovo" (s ovladačem pro Win2K), takže něco podobného jsem předem čekal. Ale je mi jasné, že s moderními tiskárnami na LPT či USB vše bude fungovat skvěle (na internetu se nachází také seznam všech podporovaných zařízení). Tady byla bohužel chyba na mojí straně...

Další služby včetně CDMA

Horkou novinkou je možnost zapojení CDMA modemu do USB portu tohoto routeru. Pomocí speciálního firmwaru, který je nutné stáhnout přes stránku českého distributora, je pak možné, aby router sám "vyplňoval heslo" CDMA a připojoval se k internetu, přičemž je možné stáhnout si doplňkové programy pro ruční odpojování nebo měření toků dat. Možnost sdílení jednoho připojení CDMA je jistě skvělá zpráva pro mnohé z vás. Na závěr musím doplnit, že další doplňkové služby, jako webovou kameru nebo sdílený USB disk jsem na routeru dosud nevyzkoušel.

Shrnutí

Asus Spacelink WL-500g je vynikající přístroj pro ty z vás, kteří chtějí nějakým způsobem sdílet své připojení k internetu nebo být "účastníkem" WiFi sítě, které se v ČR nebývale rozšiřují. Umožní vám rozdělit internetové připojení určené původně pro několik málo počítačů na takřka libovolný počet zařízení, a nejen to: Možnosti sdílení tiskárny, USB disku, webové kamery nebo internetu přes CDMA jsou naprosto skvělé, a to za velmi přijatelnou cenu!

NÁZEVAsus Spacelink WL-500g
CENAcca 3200 Kč (s DPH 19%)
ZAPŮJČILDXT ComputerS
KLADY(+) WiFi standardu "g" (až 54 Mbps)
(+) sdílení internetu i přes CDMA
(+) sdílení tiskárny, disku, kamery
(+) jednoduché nastavení
ZÁPORY(-) nefunguje se staršími tiskárnami
(-) větší rozměry
VERDIKT[ 90% ]

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 10/2005: TV tuner bez zapnutého PC

Dnešní magazín Hardware je věnován recenzi opravdu netradičního zařízení - externímu TV tuneru, u něhož vám ke sledování televize stačí pouze monitor. Jak jste...

Výběr článků

Načítám