Hlavní obsah

Hardware 13/2005: Aprílový servis ovladačů

Novinky, František Janouch

Článek s nešťastným číslem v nadpisu skrývá nejedno překvapení pro majitele grafických karet NVIDIA či základních desek s čipsety VIA/SiS. Naleznete v něm rovněž užitečné tipy pro všechny uživatele Windows.

Článek

V dnešním čísle vám nabízíme tři nové ovladače v pravidelném servisu a dva užitečné tipy v rubrice tipy, triky, komentáře. Příště na vás čeká recenze zajímavého zařízení, které v sobě kombinuje router, hub a wifi, funguje i na CDMA/ADSL nebo kabelovou TV, a jehož nastavení je velice snadné!

Servis: NVIDIA, VIA a SiS

:: NVIDIA ForceWare 76.41 Beta 2K/XP

Ani s vydáním oficiálních ovladačů v minulém čísle neusnula NVIDIA na vavřínech a z neoficiálních zdrojů se už sypou beta verze nových driverů pro grafické karty s jádry GeForce. Číselné označení tentokrát nesou 76.41 a stáhnout si je můžete například ZDE.

:: VIA Vinyl Audio Codec 5.90b WHQL

A nyní znovu něco pro masochisty, kteří používají zvukové čipy vestavěné v základních deskách s čipovými sadami společnosti VIA. Nabízený ovladač je již ve verzi 5.90b a ke stažení je ZDE.

:: SiS AGP 3.66 WHQL

Poslední driver je určen uživatelům, kteří mají základní desky s čipovou sadou společnosti "SiS!. Ovladač je pro sběrnici AGP a měl by zvýšit kompatibilitu a výkon daného počítače. Výrobce jej nabízí ke stažení ODTUD.

:: Další ovladače

Z dnešního servisu je to vše. Seznam dalších aktuálních ovladačů (kromě dnes uvedených) naleznete v kompletním přehledu ve 2.4., 6., 7., 9. a 11. čísle magazínu Hardware.

Zdrojem odkazů pro náš aktuální servis je magazín PEGASoft.cz.

Tipy, triky, komentáře: Systém a frekvence myši

:: Tip: Snadný přístup k panelu Systém

Pokud vás nebaví pracné otevírání panelu Systém přes menu Start, existuje zde jednoduchá pomoc, o které určitě někteří z vás vědí. Stačí dohromady stisknout WIN a PAUSE/BREAK na klávesnici a požadovaný ovládací panel se ihned bez čekání objeví a vám se tak snadno zpřístupní nejrůznější nastavení systému.

:: Tip: Frekvence myši

Ti z vás, kteří mají myš připojenou na portu PS/2, jistě zažili (zvláště ze starších verzí Windows), že myš neběhala tak rychle, jak by měla. To je dáno vzorkovací frekvencí, po jejímž zvýšení je pohyb kurzoru o poznání plynulejší. Na starších Windows se úprava musí provádět pomocí externích utilit typu PS2Rate, nicméně WinXP již tuto funkci mají zabudovanou.

Pokud vám tedy automaticky systém nenastavil "plynulý" kurzor, můžete si jej nastavit sami. Stačí, když otevřete panel Systém (např. podle předchozího tipu stiskem kláves WIN + PAUSE/BREAK) a v záložce Hardware vyberete tlačítko Správce zařízení, následně kliknete na vaši PS/2 myš z větve Myši a jiná polohovací zařízení. V záložce Upřesnit nastavení pak naleznete menu pro výběr frekvence myši, kterou zvolte co možná nejvyšší, a máte vystaráno. Tip se samozřejmě netýká myší na portech USB.

:: Napište nám!

Pokud chcete ostatním čtenářům sdělit své tipy, triky, nebo komentáře, máte jedinečnou možnost. Napište nám je na adresu inHardware@seznam.cz, přičemž nejzajímavější e-maily zveřejníme. Nezapomeňte, že vaše podněty musí být z oblasti hardwaru, případně softwaru, který s hardwarem přímo souvisí (ovladače, testovací programy apod.).

Reklama

Související témata:

Související články

Hardware 10/2005: TV tuner bez zapnutého PC

Dnešní magazín Hardware je věnován recenzi opravdu netradičního zařízení - externímu TV tuneru, u něhož vám ke sledování televize stačí pouze monitor. Jak jste...

Výběr článků

Načítám