Hlavní obsah

Hardware 09/2004: Propojte si PC s televizí!

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Jak výhodně propojit počítač s televizí? Kolik to bude stát? K čemu je to dobré? To jsou otázky, na které se dnes dozvíte odpověď v dalším díle magazínu Hardware.

Článek

V dnešní době, kdy každá (byť i ta nejlevnější) grafická karta do počítače obsahuje video výstup, není problém propojit vaše domácí PC či notebook s televizí, a to třeba i v jiném pokoji.

Co mi to přinese?

Díky propojení počítače s televizí budete moci prohlížet z pohodlí křesla obývacího pokoje např. fotky z dovolené, co vám někdo donesl na CD, zálohované filmy v DivX, pokud nemáte u televize DVD přehrávač, ale váš počítač má DVD-ROM, můžete sledovat filmy uložené i na tomto nosiči, poslouchat MP3, prezentovat svoji práci více lidem na jiném místě (aniž byste byl s nimi) atd. Výhod je spousta, každý si musí najít tu svoji.

Jak PC s televizí propojit?

Existuje více možností, jak můžete počítač s televizí propojit. Pří výběru vhodného řešení především záleží na tom, kolik peněz do toho svého řešení chcete investovat, jak to má vypadat a co to má popřípadě umět.

1. řešení

První a nejlevnější variantou je propojení za pomoci kabelů. Téměř na všech současných televizích naleznete S-Video či Cinch vstupy (pokud ne, pak televize obsahuje určitě Scart vstup, na který můžete zakoupit redukci). Grafické karty naopak disponují S-Video či Cinch výstupy (některé mají i oba). Většinou tedy stačí, pokud jen zajdete do nejbližšího obchodu s televizní technikou (nebo třeba jen i do hypermarketu) a zakoupíte potřebnou vzdálenost kabelu. Doporučuji upřednostňovat "Cinch" propojení, i za cenu toho, že máte na grafické kartě jen S-Video výstup a budete muset použít redukci, a to z jednoho prostého důvodu: Cinch kabel je mnohem levnější než S-Video. Tímto máte propojen obraz.

Nyní je potřeba již jen dořešit přenos zvuku. Nejlepší je zakoupit redukci z výstupu na vaší zvukové kartě (Jack) na Cinch. Poté již pomocí dvojlinky kabelů Cinch přenesete zvuk až do televize.

Co tedy budete potřebovat - shrnutí:

Co tedy budete potřebovat - shrnutí:- 3 kabely Cinch (nejčastěji se ale prodávají po 4, tedy 2 dvojlinky)

Co tedy budete potřebovat - shrnutí:- 3 kabely Cinch (nejčastěji se ale prodávají po 4, tedy 2 dvojlinky)- redukci z Jack na Cinch

- popř. rozdvojku Jack (abyste mohli připojit zároveň zvuk do televize s ozvučením počítače)

I v případě, že máte televizi vzdálenou 20 metrů od počítače, vás toto řešení přijde na částku do 500 Kč. Jen je nutno někam dát kabely.

2. řešení

Druhým, dražším, ale zato komfortnějším řešením je přenos signálu bezdrátově (tedy bez použití kabeláže). Měl jsem možnost vyzkoušet produkt Video Sender od firmy X10. Jedná se o kompaktní systém pro bezdrátový přenos obrazu a zvuku v HiFi kvalitě na RF 2,4 GHz s vestavěným zpětným přenosem infra příkazů pro ovládání vzdáleného zařízení a s UHF modulátorem pro připojení do anténního vstupu TV.

Technické údaje:

Technické údaje:Přenos audio/video signálu probíhá v pásmu 2,4 GHz mezi vysílačem a přijímačem s vysokou kvalitou rozlišení dokonce skrz zdi a strop do vzdálenosti 20-30 m, bez dalších koaxiálních či jiných kabelů. Ve volném prostoru bez pevných překážek je rádiový dosah až 100 m.

Technické údaje:Přenos audio/video signálu probíhá v pásmu 2,4 GHz mezi vysílačem a přijímačem s vysokou kvalitou rozlišení dokonce skrz zdi a strop do vzdálenosti 20-30 m, bez dalších koaxiálních či jiných kabelů. Ve volném prostoru bez pevných překážek je rádiový dosah až 100 m.

Tato sada přenáší signál ze satelitního přijímače, videorekordéru, DVD přehrávače nebo videokamery na jakoukoliv televizi v domě. Díky integrovanému systému zpětného IR/RF přenosu můžete ovládat tato zařízení z místa, kde máte bezdrátově připojenou televizi.

Vysílač

  • Adapter : 230V AC/12V DC 200mA
  • 1 Mini DIN pro Audio/Video signal
  • Modulace: FM (Video Audio)
  • Video vstup : 1 v p-p (typ) / 75 ohms
  • Audio vstup : 1 v p-p (typ) / 10 K Ohms
  • 433.92 MHz Antena
  • Operační dosah : 100 m ve volném prostoru / 20-30 m přes zdi
  • Rozměry : 35 x 95 x 90mm

Přijímač

  • Adapter : 230V AC / 9 V DC 400mA
  • 3 x CINCH výstupy pro audio levý/pravý video
  • Video výstup : 1 v p-p (typ) / 75 Ohms
  • Audio výstup : 1 v p-p (typ) / 600 Ohms
  • 433.92 MHz Antena
  • Rozměry : 35 x 95 x 90mm

Nevím, jak funguje zpětný přenos příkazů přes infra (nezkoušel jsem), ale přenos obrazu a zvuku je perfektní. Zkoušel jsem propojit televizi s PC asi tak na 20 metrů i přes jednu zeď a kvalita obrazu i zvuku byla velmi pěkná.

Toto řešení vás přijde na 3 600 Kč s DPH - je to dražší, ale zase nemusíte nikde natahovat kabely.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám