Hlavní obsah

Hardware 03/2004: Chraňte svoje PC

Novinky, Marek Betka (mar.betka@wo.cz)

Před vánoci jsem slíbil recenzi záložních zdrojů UPS - proto v dnešním díle naleznete rady, podle čeho vybírat záložní zdroj a ukázky některých produktů na našem trhu...

Foto: Blaze Bayley

Obal CD i promo turné.

Článek

Technologie záložních zdrojů jsme si vysvětlili již před vánoci, nyní nám zbývá určit si kritéria, podle kterých volit správnou UPS. Špatný zdroj nepřetržitého napájení by byl vyhozením peněz!

Co si uvědomit před výběrem správné ochrany napájení?

a)      Jaké zařízení potřebuji chránit (PC, video, satelit, mikrovlnou troubu či jen hodiny)?

b)      Které "cesty" do zařízení a které ven z něj potřebují ochranu?

c)      A v neposlední řadě kolik peněz chci do ochrany věnovat?

Pokud vaše odpověď na třetí otázku je, že cena by se měla pohybovat do 1 000 Kč, určitým řešením je zásuvka s přepěťovou ochranou. Domácí počítač, určený k funkci psacího stroje, případně dražšího herního zařízení používaného pouze občas, lze před zničením dostatečně chránit přepěťovou ochranou. Nicméně je důležité uvědomit si, že tato pasivní ochrana není schopna pomoci v případě podpětí nebo v případě výpadku během rozdělané práce.

Pokud máte na svém počítači vedené například účetnictví či podobné, důležité a častěji používané údaje, je vhodné spíše než prostou přepěťovou ochranu pořídit si alespoň základní záložní zdroj, tedy s technologií off-line. Dnes už i tyto nejobyčejnější záložní zdroje mají USB/sériovou komunikaci, či přepěťovou ochranu telefonní linky v ceně!

Pro výběr vhodné UPS je důležité znát maximální odběr připojeného zařízení (zpravidla počítač a monitor, modem nebo vypalovačka) a dále požadovanou dobu běhu v případě výpadku napájení (kvůli výkonu UPS). Je potřeba, abyste se podívali na oba dva údaje (VA i W), aby souhlasily s vámi připojeným zařízením.

Pokud bude připojeným zařízením osobní počítač, je dobré si říct také požadavky na komunikaci ( a to kvůli typu UPS a její schopnosti komunikovat přes RS232, USB či SNMP).

Bydlíte-li v místě, kde stav napájecí sítě hodně kolísá, je zcela nevhodné pořizovat si off-line řešení - UPS by musela často přepínat na baterii.

Potřebujete chránit server?

Pak berte na vědomí ještě tyto faktory:

a)      předpoklad budoucího navýšení zálohovaného výkonu

b)      předpoklad budoucího navýšení doby běhu

c)      technologii kterou zálohuji - kupříkladu RAID a clusterové servery by určitě chtěly být zálohovány redundantní UPS, jinak je to totální degradace systému

d)      zda bude UPS napojena na dieselgenerátor - pokud ano, vybrat vhodný typ UPS (ne každá si s dieselem rozumí)

e)      vytyčit si prostor, ve kterém bude UPS provozována (kvůli teplotám nebo v případě velkých UPS i kvůli zatížení podlahy)

Testovali jsme...

Na začátek bych chtěl říci, že jsem testoval zařízení vhodné pro "klasického" domácího uživatele, ne tedy zařízení určené k ochranně serverů. Přepěťové zásuvky jsou sice nejlevnější, avšak s klasickou UPS to nemá co společného (při výpadku proudu je vám to k ničemu). Měl jsem zapůjčená zařízení Back-UPS CS 500 a CyberFort 500 (výrobce APC) a Internet 500I (výrobce Tripplite).

Back-UPS CS

Záložní zdroje Back-UPS CS jsou inovací starších záložních zdrojů s typovým označením Back-UPS. Ačkoliv jsem měl možnost testovat jen model Back-UPS 500EI (500VA;300W), vyrábí se i levnější Back-UPS 350EI (350VA;210W) - liší se pouze, jak vidíte, ve výkonnosti a samozřejmě své hmotnosti (model 500 EI váží 6,32 kg).

Tento záložní zdroj je ideální pro domácí počítače - dokáže filtrovat elektromagnetický a radiofrekvenční ruch i dodávat počítači energii v případě výpadku proudu. Samozřejmě kvůli ceně je v zařízení použita technologie Off-line, přívodní zástrčka, stejně tak jako 4 výstupní zásuvky jsou standardní IEC 320, na které jsme u počítačů zvyklý. 3 zásuvky jsou zálohované (v mém případě zde byl monitor, počítač a externí modem) a 1 nezálohovaná zásuvka je učena pro ochranu laserových tiskáren, scannerů, či jiných zařízení s velkým odběrem. UPS má v sobě integrovanou přepěťovou ochranu telefonní a DSL linky, umí komunikovat s počítačem přes USB port a proto je k ní standardně dodáván software PowerChute plus pro bezpečné uložení dat. Na mém počítači s 19" monitorem jsem mohl pracovat bez proudu po dobu zhruba 15 minut.

Cena 350VA verze se pohybuje kolem 2450 Kč s DPH a za výkonnější 500VA verzi zaplatíte 3000 Kč s DPH.

CyberFort

Ve své podstatě jsou záložní zdroje CyberFort stejné jako modely Back-UPS CS, pouze s odlišným designem a jiným využitím. Jedná se totiž o UPS ve formě většího prodlužovacího kabelu, který však v sobě má zabudovány zálohované zásuvky. Výhodou je, že tyto zásuvky již nejsou typu IEC 320, ale jsou to klasické zásuvky, do kterých připojujeme například i mikrovlnou troubu. Proto je využití tohoto zdroje primárně určeno pro domácnosti (počítače, faxy, modemy, videorekordéry, Audio systémy...) a nabízí 3 filtrované a baterií zálohované zásuvky, 2 zásuvky vybavené pouze filtrem a přepěťovou ochranou a zároveň poskytují ochranu telefonní/DSL linky.

CyberFort se vyrábí ve dvou provedeních a to ve verzi CyberFort 350VA (225W) a CyberFort 500VA (325W). Hmotnost méně výkonného typu je 3,1 kg, více výkonného 3,4 kg. Typickou dobu provozu výrobce uvádí 11 a 20 minut. Při mém testu, kdy jsem měl na zdroj připojenou jen televizi, jsem mohl sledovat program bez proudu po dobu více jak 40 minut.

Cena 350VA verze se pohybuje kolem 2700 Kč s DPH a za výkonnější 500VA verzi zaplatíte 3150 Kč s DPH.

Tripplite

Záložní zdroje Tripplite určené pro domácí uživatele se vyrábí, taktéž jako zdroje APC, ve dvou verzích a to ve verzi 300 VA (187W) a 500VA (280W). Vstupní zástrčka i výstupní zásuvky jsou standardu IEC 320 a zdroj jich obsahuje celkem 6. Z toho jsou 3 zásuvky zálohované a 3 pouze přepěťové. UPS má v sobě standardně integrovanou přepěťovou ochranu telefonní linky. Hmotnost výkonnější verze je 6,5 kg, při zkušebním výpadku proudu bylo moje PC zálohováno po dobu zhruba 11 minut (výrobce uvádí výdrž 5-17 minut, dle zatížení).

Cena 300VA verze se pohybuje kolem 1500 Kč s DPH a za výkonnější 500VA verzi zaplatíte 2700 Kč s DPH.

Máte zkušenosti s některou zde zmíněných UPS, či třeba UPS ještě jiné značky? Jaký záložní zdroj byste poradili ostatním? Stalo se vám, že vás počítač zasáhl blesk? Vyplatí si pořídit záložní zdroj? Podělte se s ostatními o své názory zde v diskuzi...

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám