Hlavní obsah

Hackeři hrozili napadením e-mailových adres iPadů amerických prominentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký telekomunikační operátor AT&T připustil, že e-mailové adresy více než 114 000 uživatelů tabletu iPad byly vystaveny riziku napadení hackery. Toto riziko se týkalo jen uživatelů, kteří u AT&T uzavřeli smlouvu na bezdrátový internet v síti 3G. Operátor již problém odstranil. iPad vyráběný americkou firmou Apple patří k zařízením, která vyplňují mezeru mezi laptopy a chytrými telefony.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Apple iPad

Článek

Problém se týkal nápovědy, kterou nabízely internetové stránky AT uživatelům při pokusu přihlásit se prostřednictvím iPadu na e-mailový účet. Stránky poskytovaly uživatelovu e-mailovou adresu, aby mu přihlášení usnadnily. Využívaly přitom kódovaná data na SIM kartě v tabletu.

Skupina hackerů, která si říká Goatse Security a údajně slabinu objevila, uvádí, že mohla stránky operátora obelstít a mít přístup k tisícům e-mailových adres. Prý to očividně byly i adresy patřící známým osobnostem a významným lidem z vlády.

Zástupce skupiny řekl agentuře AP ve středu večer, že skupina firmu AT kontaktovala a čekala se zveřejněním informace, dokud podnik chybu neopraví. AT uvedla, že problém odstranila v úterý. Prý ji ale varoval jeden z jejích podnikových klientů.

AT podotkla, že jediná informace, kterou mohli hackeři získat, byly e-mailové adresy. Z okolností ale vyplývá, že příjemce těchto e-mailů je majitelem iPadu a zákazníkem AT, a tedy od operátora i firmy Apple dostává elektronickou poštou údaje o svém e-mailovém účtu.

AT dodala, že se omluví všem uživatelům iPadů, jejichž adresy mohly uniknout. Představitel firmy Apple se váhal k situaci vyjádřit.

Apple prodala přes dva milióny iPadů od spuštění prodeje před dvěma měsíci. Těch, které se na internet napojují pouze přes bezdrátovou technologii WiFi, se uvedené riziko netýká. Apple ale neuvádí, kolik kterého typu iPadů prodala, napsala agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám