Hlavní obsah

Hacker nechal v počítačích vybuchnout "bombu", dostal 8 let

Bývalého zaměstnance společnosti UBS PaineWebber poslal soud na osm let do vězení. Roger Doronio v roce 2002 umístil do počítačových sítí svého zaměstnavatele virus, který se po určité době aktivoval a začal mazat klíčová data.

Foto: Novinky
Článek

Rogera Duronio ve věku 64 let poslal soud v americké New Jersey na 97 měsíců do vězení. Duronio dále musí bývalému zaměstnavateli uhradit všechny škody, které byly s počítačovým útokem spojeny. Podle jeho advokáta se jedná o 3,1 miliónu dolarů.

Duronio pracoval ve firmě jako spráce počítačových sítí. Po svém propuštění v roce 2002 si opakovaně stěžoval na malou výši svého odchodného.

Společnosti se proto rozhodl pomstít a do jejích počítačových sítí, v nichž bylo zapojeno kolem 1500 počítačů, umístil virus. Elektronická "bomba" explodovala 4. března 2002 a vzala s sebou milióny uložených souborů.

Duronio navíc chtěl ze svého činu profitovat. Vsadil proto 23 000 dolarů na to, že cena akcií UBS PaineWebber po "detonaci" jeho viru výrazně poklesne. K tomu ale nedošlo a hacker o své peníze přišel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám