Hlavní obsah

Gordon Moore slaví devadesátiny. Předpověděl budoucnost počítačů

Američan Gordon Moore, který 3. ledna slaví 90. narozeniny, proslul jako vědec v oblasti polovodičových součástek, spoluzakladatel společnosti Intel a také autor takzvaného Mooreova zákona (1965). Ten říká, že „počet tranzistorů v jednom integrovaném obvodu se zdvojnásobí každé dva roky při zachování stejné ceny”. Moore tehdy odhadl, že tento zákon bude řídit vývoj technologie deset let. Platí však mnohem déle.

Foto: Profimedia.cz

Gordon Moore na archivním snímku z roku 1968

Článek

Moore a fyzik Robert Noyce, někdejší pracovníci společnosti Fairchild Semiconductor, disponovali znalostmi z oboru polovodičů a měli chuť samostatně podnikat.

S pomocí finančníka Arthura Rocka se jim podařilo získat potřebný kapitál a v roce 1968 se zrodila nová firma – pozdější Intel. Když v roce 1971 tato společnost vyrobila svůj první mikroprocesor, sotva kdo mohl tušit, že se právě otevírá jedna z významných kapitol dějin výpočetní techniky.

Moore, rodák ze San Franciska (1929), vystudoval fyziku a chemii na Kalifornském technickém institutu (1954). V Intelu zastával vysoké vedoucí pozice, a to včetně funkce prezidenta a výkonného ředitele společnosti.

V roce 1997 byl jmenován emeritním šéfem firmy, v penzi je od roku 2001. Mooreovo současné jmění se odhaduje na 9,5 miliardy dolarů. Vášnivý rybář je rovněž významným filantropem, spolu s manželkou Betty založili vlastní nadaci.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám