Hlavní obsah

Francouzská média si stěžují na Google kvůli autorským právům

– Paříž

Ve Francii ve čtvrtek začala platit nová pravidla autorského práva a ihned se stala předmětem sporu tamních médií s internetovým gigantem Google. Média mají nyní podle evropských pravidel, která francouzská novela zohledňuje, dostávat zaplaceno za obsah, jehož úryvky a náhledy firmy jako Google a Facebook šíří na internetu. Google však platit odmítl a rozhodl se náhledy vůbec nezveřejňovat. Vydavatelé a novináři s tím nesouhlasí a proti postupu firmy hodlají podat stížnost u úřadu pro hospodářskou soutěž, uvedla AFP.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Reformu autorského práva v rámci celé Evropské unie schválily na jaře členské země bloku a europarlament. Francie své zákony příslušným způsobem upravila jako první v EU. Země mají od přijetí směrnice na zapracování změn do svých národních pravidel dva roky. Cílem novinky měla být ochrana autorů a tvůrců v digitální době.

Společnost Google však odmítla platit za zobrazované úryvky, jak reforma ukládá. Místo toho ve Francii splnila varování, že náhledy a úryvky zobrazovat skrze služby jako Google News či ve výsledcích vyhledávání raději vůbec nebude.

Google nemusí mazat údaje o lidech celosvětově, rozhodl soud EU

Internet a PC

Podle vydavatelů ale krok povede k zásadnímu snížení příjmů internetových médií. Viditelnost ve vyhledávači totiž zvyšuje návštěvnost daných webových stránek a potenciálně tedy také příjmy z reklamy a předplatného.

Přes 1000 mediálních pracovníků z Francie i několika dalších evropských zemí proto Google v otevřeném dopise obviňuje z obcházení zákona. „Jako novináři jsme za toto (autorské) právo dlouho bojovali, protože kvalitní zpravodajství stojí peníze. Současná situace, kdy Googlu připadne většina příjmu z reklam u obsahu vytvořeného zpravodajstvím, které za obsah nedostane zaplaceno, je neudržitelná a uvrhává média do každým rokem prohlubující se krize,“ píší autoři otevřeného dopisu.

Google zaplatí pokutu 170 milionů dolarů kvůli sběru údajů o dětech na YouTubu

Internet a PC

„V dnešní době, kdy jsou internet a sociální sítě zamořeny dezinformačními kampaněmi a nezávislá žurnalistika je v několika zemích Evropské unie pod útokem, by vzdávání se bez boje mělo katastrofální důsledky,“ uzavírají mediální zaměstnanci dopis, pod který se podepsali i šéfové významných evropských médií včetně generálního ředitele německé tiskové agentury DPA Petera Kropsche.

Francouzští vydavatelé a novináři zastupovaní majitelem deníku La Dépeche du Midi Jeanem-Michelem Bayletem a generálním ředitelem mediální skupiny Les Échos-Le Parisien Pierrem Louettem ve čtvrtek oznámili, že proti postupu Googlu podají stížnost a zároveň požádají vládu, aby podmínky uložené vyhledávačem zpochybnila.

Do sporu se už dříve vložil i francouzský prezident Emmanuel Macron a ministr kultury Franck Riester, který se minulý týden setkal se zástupci společnosti Google v New Yorku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám