Hlavní obsah

Francie uprostřed skandálu Huawei posílí kontrolu nad sítěmi 5G

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie se uprostřed skandálu kolem čínské telekomunikační firmy Huawei rozhodla posílit kontrolu nad mobilními sítěmi nové generace. Návrh novely zákona připraveného francouzským ministerstvem financí, který přísněji reguluje telekomunikační infrastrukturu v zemi, vláda zaslala Senátu. Informuje o tom ekonomický list Les Echos a agentura Reuters. Představená právní úprava nicméně není zaměřena proti žádné konkrétní firmě, řekl agentuře Reuters jeden z vládních úředníků.

Foto: Jason Lee, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Že si je Paříž rizik spojených s přístupem firmy Huawei k mobilním sítím vědoma, řekl již ve středu francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian. Dodal, že vláda, „až to bude potřeba, podnikne nezbytné kroky“.

Nová právní úprava provozovatelům předepisuje žádat o formální souhlas, když chtějí používat takové typy zařízení, která by mohla sloužit ke špionáži nebo sabotážím.

Huawei čelí restrikcím v řadě zemí

Huawei kvůli obavám ohledně špionáže čelí restrikcím na některých západních trzích včetně Spojených států. Firma ale takové obavy označuje za nepodložené.

Zatímco USA zakázaly používání výrobků Huawei úřadům, Nový Zéland, Austrálie či Japonsko firmě znemožnily přístup do chystaných 5G sítí. V Evropě již výhrady k působení Huawei projevily úřady v Británii, Belgii či v Norsku a varování zaznělo také od Evropské komise.

Před používáním softwaru a hardwaru společnosti Huawei varoval loni v prosinci i český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám