Hlavní obsah

Formát MP3 umožní ochranu autorských práv

Novinky, Michal Němejc (michal.nemejc@novinky.cz)

Doposud nejoblíbenější formát pro záznam hudby využívaný dnes už nejen v počítačích bude doplněn o možnost ochrany autorských práv, podobně jako to umožňuje např. konkurenční (ale mezi uživateli méně rozšířený) formát WMA.

Foto: Vlasta Červenková

plakát

Článek

Společnost Thomson a Fraunhofer institut, kteří stojí za technologií empétrojek, doplní do formátu MP3 technologii zamezující "pirátské" kopírování hudebních nahrávek. Vzhledem k tomu se nejspíš inovované empétrojky stanou méně oblíbenými mezi uživateli, ale zato je to zvýhodní u nahrávacích společností, které doposud logicky upřednostňují formáty WMA a AAC podporující ochranu proti kopírování.

V současné době je vše pouze ve stadiu vývoje a tudíž nelze v tomto okamžiku přesně říci, jak bude celá ochrana provedena. Měla by však být z velké části založena na současných standardech vyvinutých organizacemi MPEG a Open Mobile Alliance.

První přehrávače podporující chráněné empétrojky se na trhu neobjeví dříve než na konci letošního roku.

Reklama

Související témata:

Související články

Užitečné programy, které jsou zadarmo (154.díl)

V dnešním díle seriálu o užitečných programech, za které nemusíte zaplatit ani korunu, vám poradíme, jak jednoduše převést vaše hudební cédéčka do empétrojek....

Výběr článků

Načítám