Hlavní obsah

Fanoušci Applu truchlí po Stevu Jobsovi

• Aktualizováno

Smrt bývalého ředitele a jednoho ze zakladatelů společnosti Apple Steva Jobse zasáhla fanoušky po celém světě. V sídle firmy v kalifornském Cupertinu jsou vlajky staženy na půl žerdi a trávník před budovami Applu je pokryt květinami a svíčkami od fanoušků. Příznivci Jobse se scházejí i u obchodů firmy po celém světě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Lidé po celém světě vzdávají hold památce Steva Jobse, k Apple storům přinášejí květinyVideo: Reuters

 
Článek

Mnoho kondolencí přichází elektronicky, například na twitteru pod logem iSad. Ti, kdo nemohli přijet do Cupertina, přicházeli do obchodů firmy. Do toho v San Francisku mnozí přišli s Jobsovou fotografií na svých iPadech a psali na výlohu děkovné vzkazy jako: "Děkuji Steve" nebo "Nenávidím rakovinu". Venku na chodníku se objevily svíčky a také červená jablka. "Vytvořil pro nás celou kulturu, která ovlivnila úplně každého. I ty, kdo nikdy výrobek Applu nepoužili," řekl Cory Moll, který v obchodě prodává.

Foto: Profimedia.cz

Příspěvky truchlících se množí na sklech Applu v San Franciscu a davy nově příchozích neberou konce.

Před newyorským obchodem Applu na Manhattanu se objevily Jobsovy fotografie a plakáty s texty Budeš nám chybět Steve, díky za tvou vizi. Vedoucí obchodu Gary Hamel se k prodejně rozjel, jakmile se o Jobsově smrti dověděl. "Přijel jsem okamžitě vyjádřit úctu. Někteří mají slzy v očích," řekl, když vycházel z obchodu.

Angelos Nicolaou, který přišel do prodejny v Bostonu, řekl, že Jobs "inspiroval všechny k rebelantství a snaze změnit zavedené. Doufám, že budou další takoví jako on. Zdá se, že světu podobní lidé začínají docházet".

Foto: Reuters

Květiny se hromadí před obchody Applu po celém světě.

Peter O'Reilly z Chicaga tušil, že se něco stalo, když ve středu večer pozoroval lidi u iPhonů, iPadů a počítačů a když jedna ze zaměstnankyň obchodu Applu začala plakat. "Nedokážu si představit svět bez výrobků Applu," řekl O'Reilly. Je z Irska a v Chicagu je na návštěvě.

Mnoho fanoušků iPodů, iPhonů a iPadů Jobsovu smrt prožívá i ve vzdálené Číně. "Přišel jsem, abych se podíval, jak si povedou první den po ztrátě Jobse. Chci truchlit po svém, je to taková škoda. Vytvořil všechny tyto věci, které změnily pohled lidí na stroje. Ale nepodařilo se mu dožít se posledního kroku, který umožní splynutí života lidí s těmito přístroji," řekl sedmadvacetiletý zákazník Ťin I v největším šanghajském obchodě firmy Apple otevřeném teprve v září.

Foto: Profimedia.cz

Příspěvky truchlících se množí na sklech Applu v San Franciscu a davy nově příchozích neberou konce.

Také k prodejně Applu v Hongkongu přicházeli lidé. Charanchee Chiu před něj položil slunečnici a řekl: "Je mi smutno, měl žít déle." Poslal prý nemocnému Jobsovi zdravotní rady, včetně doporučení cvičit tai-či.

K australským fanouškům se v Sydney připojil právník George Raptis, jemuž bylo pět, když poprvé zasedl před počítač Macintosh. "Úplně změnil prostředí počítačů. Steve Jobs zůstane jenom jeden," řekl.

Na Jobsovo úmrtí reagovali okamžitě čelní představitelé oboru i politici. Prezident USA Barack Obama v prohlášení uvedl, že ho smrt „jednoho z největších amerických inovátorů, který měl odvahu přemýšlet jinak i věřit, že může změnit svět“ hluboce zarmoutila. „Svět ztratil vizionáře a možná nemůže být větší hold než skutečnost, že se svět o jeho skonu dozvěděl prostřednictvím zařízení, která vynalezl."

Kondolence přidali i zakladatelé Microsoftu, Yahoo či Facebooku. „Pro ty z nás, kdo měli to štěstí s ním pracovat, to byla k zbláznění velká pocta,“ prohlásil Bill Gates s tím, že Jobsovo dílo bude rezonovat i v příštích generacích. Zakladatel sociální sítě Facebook napsal: „Steve, děkuji ti za to, že jsi byl učitelem i přítelem. Budeš mi chybět.“

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Zemřel zakladatel Applu Steve JobsVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám