Hlavní obsah

Facebook zablokoval další ruskou operaci. S pomocí FBI

Washington

Sociální síť Facebook v úterý oznámila, že v srpnu zablokovala rodící se ruskou dezinformační operaci s vazbami na tzv. Agenturu pro výzkum internetu (IRA), kterou americká média označují za součást ruské snahy ovlivnit minulé prezidentské volby v USA.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Odstraněná síť účtů a stránek také cílila na americké publikum, zřejmě ale nestihla zaznamenat větší ohlas. Televize ABC News následně přišla s informací, že americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti v létě zastavilo distribuci dokumentu upozorňujícího na údajnou ruskou snahu pošpinit prezidentského kandidáta Joea Bidena.

Facebook o zablokování ruské operace informoval v nové zprávě o boji proti „koordinovanému neautentickému chování”, čímž je myšleno hromadné využívání podvodných účtů a stránek například ve prospěch jistého zahraničního aktéra. Společnost minulý měsíc zakročila i proti síti řízené ze Spojených států cílící na uživatele v Latinské Americe, jakož i operaci s původem v Pákistánu.

Ruská síť byla relativně malá, podle zprávy Facebooku sestávala ze 13 účtů a dvou stránek. Odstraněna byla na základě upozornění od amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Její aktivita byla údajně namířená na publikum v USA, ale také v Británii, Egyptě a Alžírsku.

Podle analýzy společnosti Graphika, která v podobných případech spolupracuje s bezpečnostním týmem Facebooku, byla operace v momentě odstranění teprve „v plenkách” a její obsah nenasbíral větší počty reakcí či sdílení.

Dezinformace o zdraví mají na Facebooku miliardy zhlédnutí

Internet a PC

Pozornost ovšem poutá spojitost s IRA, která je považována za jeden z hlavních zdrojů dezinformací souvisejících s minulou prezidentskou volbou v USA. Skupina už podle expertů neexistuje ve stejné podobě jako před čtyřmi lety a Facebook nyní hovoří o prohřešcích „jednotlivců spojených s minulými aktivitami” této organizace. Kalifornská společnost uvedla, že od roku 2017 zakročila proti desítce dezinformačních operací napojených na IRA, která bývá označována i jako petrohradská „trollí farma”.

Podle deníku The New York Times přináší úterní oznámení sociální sítě první veřejné informace o tom, že „skupina podporovaná Kremlem se snaží zopakovat své snažení z roku 2016 a odtlačit voliče od prezidentského kandidáta demokratů”. Tento závěr podporují zjištění analytiků z Graphika, kteří uvádí, že z působení nové ruské operace byla patrná snaha „vybudovat si levicové publikum a odklonit jej od Bidenovy kampaně stejným způsobem, jako se původní IRA snažila potlačit progresivní a menšinovou podporu pro Hillary Clintonovou”.

Americké volby roku 2016 se podle vyšetřování Kongresu a amerických bezpečnostních složek staly terčem systematické ruské kampaně s cílem ovlivnit jejich výsledek ve prospěch pozdějšího vítěze Donalda Trumpa. V posledních měsících se množí varování o tom, že Moskva i přes neustálé odmítání jakýchkoli zásahů do demokratického procesu v USA v aktivitách tohoto druhu pokračuje.

Facebook v Austrálii kvůli návrhu zákona hrozí blokováním zpráv

Internet a PC

Další zprávu v tomto směru přinesla televize ABC News, která se dostala k pracovní verzi dokumentu ministerstva vnitřní bezpečnosti o pokrývání předvolební kampaně v zahraničních médiích. Hlášení mimo jiné upozorňovalo na údajnou ruskou snahu přesvědčit americké voliče, že bývalý viceprezident Biden „není mentálně způsobilý” k výkonu funkce prezidenta. Tento motiv se zároveň vyskytuje i v oficiální komunikaci Trumpova volebního štábu.

ABC News uvádí, že dokument ministerstva vnitřní bezpečnosti měl být původně 9. července rozeslán federálním i lokálním bezpečnostním složkám, jeho distribuce ale byla zastavena po zásahu vedení ministerstva. To v reakci na zprávu uvedlo, že dokument nesplňoval interní standardy, a proto bylo jeho sdílení „pozdrženo”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám