Hlavní obsah

Facebook terčem vyšetřování v USA kvůli přesunu práv do Irska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký správce daně Internal Revenue Service (IRS) vyšetřuje provozovatele sociální sítě Facebook. Finanční úřad zajímají nejrůznější práva související s celosvětovým podnikáním firmy a jejich přesun do holdingové společnosti v Irsku. S odvoláním na soudní dokumenty o tom na konci minulého týdne informovala agentura Reuters.

Foto: Eric Risberg, ČTK/AP

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg na archivním snímku

Článek

Americké ministerstvo spravedlnosti podalo ve středu žalobu u federálního soudu v San Francisku ve snaze donutit Facebook, aby splnil požadavky IRS na poskytnutí informací o přesunu majetku.

Žádost je součástí vyšetřování daňových povinností firmy za období do konce prosince 2010 a podle sdělení úřadu "problematického" přístupu auditorů, kvůli němuž mohla být podhodnocena transakce o miliardy dolarů. To by mělo vliv na daňové povinnosti společnosti.

Facebook převedl na svou firmu v Irsku nehmotný majetek, který zahrnoval mimo jiné základnu mezinárodních uživatelů mimo USA a Kanadu, dále on-line platformu či marketingová nehmotná aktiva. Hodnotu transferu pro daňové účely stanovila účetní společnost Ernst & Young. Dosud shromážděné informace ale podle IRS naznačují, že přístup k ocenění tohoto majetku byl "problematický".

Mluvčí Facebooku ve sdělení zveřejněném na webu Law.com uvedl, že podnik plní všechna platná pravidla a předpisy v zemích, ve kterých působí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám