Hlavní obsah

Evropský soud potvrdil pokutu pro Microsoft, mírně ji ale snížil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lucemburk

Evropský soud potvrdil pokutu, kterou před čtyřmi lety udělily antimonopolní orgány Evropské unie americké softwarové společnosti Microsoft. Soud ale pokutu snížil o 39 miliónů na 860 miliónů eur (asi 22,3 miliardy Kč). To je proti původní částce o více než čtyři procenta méně. Soud jinak odmítl odvolání Microsoftu, který s pokutou hned od začátku nesouhlasil.

Foto: Profimedia.cz

Evropa potřebuje strategii vytváření pracovních míst.

Článek

Pokuta pro Microsoft je podle agentury Reuters technicky postihem za nedodržování pravidel. Evropská komise firmu v roce 2004 vyzvala, aby zveřejnila zdrojový kód pro software k serverům. Chtěla tak zajistit větší kompatibilitu s produkty od jiných výrobců.

Rozhodnutí druhého nejvyššího soudu Evropské unie v zásadě podporuje původní rozhodnutí komise a naopak odmítá všechny argumenty, které Microsoft předložil ve snaze přesvědčit soud, aby původní rozhodnutí anuloval.

V roce 2008, kdy Microsoft pokutu dostal, šlo o nejvyšší pokutu, jakou kdy Evropská komise vyměřila. Potrestala tak Microsoft za to, že ani na výzvy nezveřejnil zdrojový kód k softwaru a oddaloval poskytnutí informací konkurentům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám