Hlavní obsah

Evropské země zakazují volání z mobilů i v MHD

Stále více evropských zemí uplatňuje přísnější nařízení omezující používání mobilních telefonů, a to nejen během řízení vozidla, ale rovněž v některých hromadných dopravních prostředcích, v nemocnicích, na poštách a dalších veřejných prostranstvích.

Článek

Kromě snah o zvýšení bezpečnosti účastníků silniční či letecké dopravy k tomu v poslední době výrazně přispívají i mimořádná opatření vynucená hrozbou teroristických útoků. Přísné normy panují zejména v letecké dopravě, především z obav, že by teroristé mohli své mobily využít k vyslání impulzu, který by odpálil nálož.

Tvrdá omezení týkající se používání mobilů panují například v Polsku. Samolepky s přeškrtnutým mobilním telefonem je možné najít na dveřích bank, pošt, úřadů, v nemocnicích a také u benzinových pump.

Zatímco na poště nebo v bance se nerespektování zákazu vyřeší většinou jen upozorněním, případně vykázáním z místnosti, za telefonování během letu hrozí v Polsku vysoké pokuty. Stalo se dokonce, že cestující, který odmítal ukončit hovor, musel z letadla vystoupit. Za takové narušení letu ovšem v krajním případě hrozí i několikaměsíční trest odnětí svobody.

Rusa bez mobilu neuvidíte

O situaci v oblasti mobilního telefonování v Rusku by se dalo s nadsázkou říct, že tato činnost je pro mnoho lidí zřejmě otázkou života a smrti. Ačkoli se oficiálně nesmí například při řízení automobilu mobil používat, obrázek řidiče rozprávějícího velmi živě s kýmsi navzdory složitému manévru uprostřed křižovatky není nijak výjimečný.

Do svého mobilu jsou Rusové prostě ochotni mluvit vždy a za jakýchkoli okolností - v obchodech, divadlech, hromadné dopravě - omezuje je jen případné špatné pokrytí signálem. V divadlech marně znějí před začátkem představení prosby, aby diváci vypnuli své mobilní telefony: pípání je slyšet několikrát během každého představení. Blýsknout se ve společnosti s posledním modelem nejmodernějšího mobilu je navíc v Rusku otázkou prestiže. Snahy zavést do používání mobilních telefonů pořádek se zatím míjejí účinkem.

Francouzi volají i přes zákazy

Ve Francii je cestou zákona zakázáno používání mobilů v letadlech, za volantem (kromě handsfree) a v nemocnicích. Jak v automobilech, tak v nemocnicích se však zákaz běžně překračuje. Telefonování za volantem ostatně přiznává čtvrtina řidičů, i když postih za tuto činnost je poměrně přísný a znamená ztrátu dvou ze dvanácti bodů v řidičském průkazu a pokutu od 35 do 150 eur - tedy až 4300 korun.

Většina škol, kin, divadel, čítáren a podobně volání z mobilu přímo zakazuje. V divadlech je běžné, že k vypnutí mobilů jsou jejich majitelé zvlášť vyzváni amplionem před začátkem představení.

Zákon z roku 2001, uplatňovaný v praxi od roku 2004, také majitelům a provozovatelům divadel, kin a podobných institucí povoluje instalaci rušiček mobilů. AFOM však upozornil, že jde o technicky velmi složitou záležitost, protože dosah těchto zařízení nesmí překročit zdi sálu. O rozsahu použití rušiček nemá sdružení informace. Už předtím zákon povoloval instalaci rušiček mobilů ve vězeních.

K zákazu mobilů přikročili i ve Švédsku

Posvítit si na majitele mobilních telefonů se rozhodli i ve Švédsku. Ve Stockholmu má ještě v průběhu srpna začít platit nařízení, které omezuje volání z mobilu v městské dopravě.

Švédové tak chtějí zlepšit cestovní podmínky ve vozidlech, kdy telefonisté nebudou obtěžovat jiné cestující, údajně jsou prý příčinou také zdravotní hlediska, protože záření z mobilního telefonu může podle některých lékařů škodit lidskému zdraví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám