Hlavní obsah

Eurotel představil rychlý mobilní internet za 1070 korun měsíčně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Společnost Eurotel v pondělí na tiskové konferenci představila novou službu Data Expres, která představuje neomezené mobilní připojení k internetu prostřednictvím technologie CDMA za měsíční paušální poplatek 1070 korun.

Foto: Milan Haluška
Článek

Rychlost internetového připojení by se podle vyjádření Eurotelu měla v praxi pohybovat okolo 256 Kbit/s v případě downloadu. Rychlost toku dat směrem k poskytovateli pak bude okolo 156 Kbit/s.

Služba je poskytována na kmitočtech starší analogové hlasové sítě 450 MHz s předčíslím 601 a je v současné době dostupná 70 procentům české populace.

Zatím jen USB modem

Pro připojení k internetu přes CDMA zatím Eurotel nabízí speciální USB modem dodávaný společně s externí anténou, která by měla zlepšit příjem signálu na místech s horším pokrytím. Nedotovaná cena modemu je 8 995 korun včetně DPH a za aktivaci zákazník zaplatí 595 korun. Při podpisu smlouvy na 12 měsíců lze modem získat za zvýhodněnou cenu 1495 korun, aktivace bude stát 1 782 korun.

Do budoucna Eurotel plánuje rozšíření nabídky zařízení sloužících pro připojení k internetu přes CDMA, a to především o PCMCIA kartu určenou speciálně pro notebooky.

Eurotel musel se spuštěním služby počkat na povolení Českého telekomunikačního úřadu, kterému předcházelo vyhodnocení zkušebního provozu služby. Původně firma plánovala její komerční nabídku již na květen. Problémy s CDMA byly také jedním z důvodů odvolání generálního ředitele Eurotelu Terrence Valeskiho z jednatelského postu. Eurotel přitom do CDMA investoval kolem 400 milionů korun.

T-Mobile nabídne rychlý internet do konce roku

Konkurenční T-Mobile, který o kmitočty na CDMA rovněž neúspěšně usiloval u ČTÚ, minulý týden oznámil, že koncem roku nabídne rychlý přístup z mobilu na internet prostřednictvím technologie EDGE. [celá zpráva]

Podrobnosti služby

  • Připojení není omezeno časem a ani objemem přenesených dat. Po dvou dnech nepřetržitého spojení se však přeruší a je nutno se připojit znovu.
  • Eurotel umožní zapůjčení modemu a vyzkoušení služby v místě připojení.
  • Zákazníci GPRS připojení budou moci snadno přejít na novou službu ještě před vypršením úpisu na Data Nonstop.
  • Připojení je založeno na dynamickém přidělování IP adres. Možnost zavedení pevné IP adresy Eurotel zvažuje.
  • Přihlášení k internetu probíhá prostřednictvím uživatelského jména a hesla. Není třeba žádná SIM karta jako u GPRS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám