Hlavní obsah

Elektronické žádosti bez správních poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci v květnu pustili do druhého čtení nový zákon o správních poplatcích, který byť jistě dozná ještě řady změn, vysílá k občanům jasný signál - budete platit více. Nadějí však zůstává návrh ministerstva informatiky, které do zákona prosadilo úplné osvobození od všech poplatků do výše 2000 korun v případě podání přes internet.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 28.6.2016. Vyhlášení výsledků soutěže: nakresli, kolážuj, vyšij vytvoř...

Článek

Jedná se o podobné opatření, kterým se banky snaží dostat klienty z poboček tím, že zdražují například výběry a vklady hotovosti, nebo další úkony, které klient provede na pobočce. Naproti tomu pak banky zvýhodňují elektronické bankovnictví.

"Návrh počítá s úplným osvobozením do všech poplatků do výše 2000 korun pro úkony provedené dálkově, přes internet, s využitím zaručeného elektronického podpisu," informovala ve středu Novinky mluvčí ministerstva informatiky Klára Volná.

Podle ní by tak po vstupu zákona v platnost byly od poplatků osvobozeny například odhlášení změny místa trvalého pobytu (50,- Kč), žádost o vydání výpisu z Rejstříku trestů (50,- Kč) nebo vydání výpisu z katastru nemovitostí (100,- Kč). "Tyto úkony lze dnes v úplnosti vyřídit elektronickou cestou," řekla Volná s tím, že jejich počet stále narůstá.

V návrhu zákona o správních poplatcích vláda počítá se zavedením padesáti zcela nových poplatků a desítky stávajících zvýšit. Například za registraci auta by měli motoristé platit 800 místo 300 korun, za zápis do registru nemovitostí 600 místo 100 korun a za přihlášení nebezpečného zvířete 3000 Kč. Přitom teď je za to jen pětisetkorunový poplatek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám