Hlavní obsah

Elektronická živnost od ministerstva průmyslu je IT projektem loňského roku

PRAHA

Elektronická živnost, která od října loňského roku umožňuje podnikatelům učinit různá podání prostřednictvím internetu, se stala IT projektem loňského roku. Uvedl to mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Bartovský. Projekt ministerstva umožňuje například podat ohlášení živnosti, žádost o koncesi nebo oznámení změny. Nutností je však elektronický podpis.

Článek

"Elektronické podání podnikatelům především ušetří čas. Pokud podnikatel pro ohlášení své živnosti nemusí dokládat žádné další dokumenty, ušetří i peníze. Elektronická žádost bude v takovém případě vyřízena zdarma," uvedl ředitel sekce podnikání MPO Karel Machotka.

Projekt funguje prostřednictvím aplikace Jednotného registračního formuláře (JRF). Aplikace JRF je k dispozici veřejnosti zdarma na veřejném webu Živnostenského rejstříku www.rzp.cz.

Údaje z elektronického podání JRF jsou automaticky elektronicky předávány z Živnostenského rejstříku do informačních systémů finančních úřadů, úřadů práce, ČSSZ a zdravotních pojišťoven.

Pro podnikatele, kteří nemají svůj počítač, nechtějí si pořizovat elektronický podpis, nebo preferují návštěvu úřadu, je k dispozici stejná aplikace na všech živnostenských úřadech.

Elektronický podpis lze získat například na pobočkách České pošty nebo u společností První certifikační autorita a eIdentity.

Reklama

Výběr článků

Načítám