Hlavní obsah

E-mailový červ se maskuje za zprávu o chycení bin Ládina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Antivirová společnost Sophos zachytila v pondělí e-mailový virus Kedebe-F, který se šíří prostřednictvím rozesílání nepravdivých zpráv. Některé z nich například informují o chycení Usámy bin Ládina, jiné popisují spiknutí, které vedlo ke smrti papeže Jana Pavla II.

Článek

Virus W32/Kedebe-F škodí pouze v operačním systému Windows. Stejně jako u mnoha jiných jemu podobných e-mailových červů i on vyžaduje určitou spolupráci uživatele.

Na odkazy, které jsou obsaženy ve falešných zprávách je nutné kliknout, jedině tak se červ může do daného počítače úspěšně nainstalovat. Škodlivý kód se poté rozesílá na všechny e-mailové adresy, které v napadeném počítači nalezne. Kedebe/F maže z infikovaného stroje uložená data.

Počet virů, které ke svému šíření využívají rozesílání podvodných e-mailů, je na vzestupu. Ještě minulý rok stál tento druh útoků za ztrátou soukromých dat v 18 procentech případů, v současnosti se už jedná o celých 25%.

Už počátkem června se objevily poměrně úspěšné e-mailové viry [celá zpráva], které informovaly o sebevraždě Michaela Jacksona či Usámy bin Ládina [celá zpráva] a využívaly tak stejného principu jako tvůrci současného Kedebe/F kódu.

"Uživatelé by měli být velice opatrní při otevírání neznámých e-mailů a rozhodně by se měli vyvarovat klikáním na obsažené odkazy," varovali bezpečnostní experti ze společnosti Sophos.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám