Hlavní obsah

DVD umírá, oznámeny první filmy pro Blu-ray a HD-DVD

Novinky, Ondřej Grym

Filmová studia už ví, kdy a co vydají pro záznamová média nové generace, tedy pro formáty Blu-ray a HD-DVD. Oba moderní systémy budou uvedeny na jaře a jako do peřin do nich zapadnou první tituly, které už na ně budou v té době netrpělivě čekat.

Článek

K dohodě mezi konkurenčními formáty Blu-ray (Sony) a HD-DVD (Toshiba) nedošlo - situace velice připomíná stav, který se odehrál před čtvrt stoletím, kdy o přízeň zákazníků usilovaly VHS a Betamax.

Nahrávací společnost Twentieth Century Fox již oznámila uvedení dvaceti titulů, kterými zaplaví jarní Blu-ray. Nebude mezi nimi chybět ani skvělý kreslený příběh Doba ledová či Fantastická čtyřka, které si budeme moci opět vychutnat, ale samozřejmě v nové super a ještě lepší kvalitě. Určitě bude zajímavé porovnat v té době ceny klasických DVD a pokročilých Blu-ray disků s totožnými nahrávkami...

Sony Pictures Home Entertainment se chystá vydat v první várce rovněž 20 titulů. Nechybí mezi nimi Pátý element či Hitch: Lék pro moderního muže.

Obě studia oznámí přesné termíny uvedení svých nahrávek pro Blu-ray formát v průběhu výstavy Consumer Electronics Show (CES) v Las Vegas, která proběhne ve dnech od 5. - 8. ledna.

K oznámení Sony a 20th Century Fox se na výstavě CES připojí také Warner Bros., který však zveřejní termíny uvedení svých filmů hned pro oba konkurenční formáty.

Soupeření mezi HD-DVD a Blu-ray opět nabralo na obrátkách - před několika dny totiž trhem probleskla zatím nepotvrzená zpráva, že se Microsoft chystá dotovat prodej HD-DVD systémů. [celá zpráva] To by samozřejmě mohlo jazýčky vah obrátit v neprospěch Blu-ray.

Ostatně první vlaštovka se již objevila - společnost Hewlett-Packard, která dříve podporovala pouze a výhradně Blu-ray, se nátlaku Microsoftu podvolila a nově se hrdě hlásí i k HD-DVD. Je možné, že další firmy budou následovat a Sony nakonec zůstane s Blu-ray sama jako kůl v plotě, tedy podobně, jako to kdysi zažila s Betamaxem.    

Anketa

Je vám sympatičtější Blu-ray nebo HD-DVD?
Blu-ray
67,9 %
HD-DVD
32,1 %
Celkem hlasovalo 935 čtenářů.

Blu-ray vs HD-DVD

Blu-ray - 25GB v jedné vrstvě

Blu-ray disk dovoluje nahrát přes dvě hodiny HDTV záznamu nebo více než 13 hodin SDTV (rozlišení 720 x 483 bodů) vysílání na jediný 25GB disk. Plány výrobců počítají s médiem, které nabídne kapacitu 50GB. O formát se primárně stará japonská Sony.

HD-DVD - 15GB v jedné vrstvě

HD-DVD byl standardizován organizací DVD Forum. Umí uložit až 15GB do jedné vrstvy, 30GB do dvou. O jeho vývoj pečují společnosti NEC, Toshiba a Microsoft.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám