Hlavní obsah

DVD: nadále dva standardy, ke sjednocení nedošlo

Novinky, adr

Japonské společnosti Sony a Toshiba se nedohodly na sjednoceném formátu DVD nové generace. Budou tak existovat dva druhy velkokapacitních médií, která nebudou vzájemně kompatibilní - jedná se o formáty HD DVD (15GB v jedné vrstě) a Blu-ray (25GB v jedné vrstvě).

Článek

V polovině dubna se přitom zdálo, že se obě strany, které za vývojem Blu-ray a HD DVD formátu stojí, na jediném diskovém standardu shodnou.

Takovýto kompromis by dovolil například filmovým studií vyvíjet tituly pro HD DVD  a pak je snadno převést na Blu-ray platformu. Rovněž by nebylo nutné vyvíjet dvojí hardware a software, který bude HD DVD a Blu-ray média podporovat.

Pokusy o sjednocení selhaly

V úterý však všechny dosavadní pokusy o nalezení kompromisního technologického řešení selhaly a zástupci Sony uvedli, že je jejich Blu-ray standard pokročilejší než konkurenční HD DVD platforma.

Naopak Toshiba soudí, že Blu-ray disky nejsou konkurencechopné, protože bude jejich výroba drahá a nabídnou zbytečně mnoho diskového prostoru, který uživatel nevyužije.

"Máme pochybnosti, zda se Blu-ray formát vůbec udrží na trhu, protože je jeho výrobní technologie drahá. Rovněž nejsme přesvědčeni o tom, zda uživatelé využijí tolik místa, kolik Blu-ray nabízí, zvláště když jsou dneska velice populární interní pevné disky," uvedl Junko Furuta, mluvčí Toshiby.

Blu-ray disky mohou do jedné vrstvy uložit 25GB dat, HD DVD standard "pouhých" 15GB. Také není vyloučeno, že se budou vyrábět média s více vrstvami. Například Toshiba v květnu představila 45GB HD DVD složené ze tří vrstev. Podobné bumbrlíky nevylučuje ani Sony - ve svých plánech počítá s prodejem 50 a více gigabytových Blu-ray disků.

"Nová generace optických disků je dostatečně robustní, aby uchovala v pořádku data po dobu deseti let. Technologie, kterou užívají Blu-ray média, je velice pokročilá," řekl mluvčí Sony, Taro Takamine.

Blu-ray až v příštím roce, HD DVD letos

S prvními HD DVD přehrávači se Toshiba vytasí na konci tohoto roku, Sony začne Blu-ray mechaniky montovat nejprve do konzolí PlayStation 3 během jara 2006.

HDTV ve zkratce

HDTV je druhem televizního vysílání - například HDTV formát 1080i (počet zobrazovaných řádků) nabízí 1920 sloupců, tedy 2 073 000 obrazových bodů, což je téměř 5x vyšší hodnota než poskytuje dnes v Evropě používaný systém PAL (576 řádků, 720 sloupců, 414 720 bodů).

Stejně jako jsou rozděleni výrobci hardwarových zařízení, panuje podobný rozkol i u filmových společností. Walt Disney a 20th Century Fox přislíbily podporu Blu-ray standardu, zatímco Toshiba získala na svou stranu giganty Warner Brothers a Universal Picture. 

Reklama

Související témata:

Související články

Toshiba: Vyvinuli jsme 45GB HD DVD

Japonská Toshiba v úterý představila 45GB HD DVD disk, který svou kapacitou útočí na podobné vysoko-kapacitní Blu-ray médium.

Výběr článků

Načítám