Hlavní obsah

Dokrývače již fungují, televizní signál DVB-T2 může přijímat více lidí

Novinky, mif

Pokrytí České republiky druhou generací pozemního digitálního vysílání se podařilo v uplynulých dnech vylepšit díky spuštění hned několika dokrývačů. Ty šíří nový standard televizního vysílání i do míst, kde jej dříve přijímat nebylo možné.

Foto: Archiv Novinky

Ilustrační snímek

Článek

Přechodová síť 11 v současnosti pokrývá signálem DVB-T2 99,6% obyvatelstva. Na konci roku 2018 pak dosáhne pokrytí 99,9 % obyvatelstva ČR.

České Radiokomunikace (CRA), které mají šíření signálu na starosti, spustily v uplynulých dnech hned několik dokrývačů v síti České televize. Jmenovitě jde o oblasti: Karlovy Vary – Tři kříže, Děčín – Popovický vrch, Ústí nad Labem – Vaňov, Rakovník – Okružní ulice, Valašské Meziříčí – Radhošť, Vsetín – Bečevná, Žďár nad Sázavou – Harusův kopec, Velké Meziříčí – Fajtův vrch a Boskovice – Čížovky. Tyto dokrývače budou spuštěny 17. a 18 července.

Následovat bude i spuštění dokrývačů v síti CRA (přechodová síť 12), stát by se tak mělo ještě před koncem letošního roku.

Přechod se netýká každého

Podle údajů CRA je na druhou vlnu digitalizace připraveno již zhruba 20 % tuzemských domácností. Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

To jinými slovy znamená, že majitelé výše zmiňovaných televizních přípojek nebudou muset v souvislosti s přechodem na DVB-T2 utratit ani korunu.

Až na pár výjimek se v obchodech v současnosti prodávají už pouze televizory, které jsou na příjem DVB-T2 signálu připraveny. Pokud tedy například některé domácnosti kupovaly novou TV na Vánoce, je velmi pravděpodobné, že bude schopná druhou generaci pozemního digitálního vysílání přijímat.

Od roku 2021

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. Po tomto datu bude starší digitální vysílání zcela vypnuto.

Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám