Hlavní obsah

Dětská nahota na internetu za mobil nebo cigarety

Právo, Adéla Jelínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle odborníků žijeme v době pokřiveného vnímání nahoty. Pobytem ve virtuálním prostředí mizí zábrany. A to především u dětí a mladistvých, kteří nemají problém posílat fotky nebo videa sexuálního charakteru cizím lidem. Přitom ale nedomýšlejí důsledky, které to pro ně může mít.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Některé děti se tak stávají oběťmi vydírání ze strany online pedofilů, jiné se ale prostředí naopak přizpůsobí a snaží se z něj vytěžit co možná nejvíc. Sami sebe útočníkům nabídnou za nějaký dárek, mobilní telefon nebo třeba jen cigarety.

V souvislosti s tématem internetu zaznamenává Linka bezpečí neustálý výrazný nárůst hovorů ze strany dětských klientů. Zatímco v roce 2007 pracovníci linky řešili jen něco kolem třiceti případů, minulý rok jich bylo přes čtyři sta.

Nejčastěji děti řeší lákání na schůzku a vydírání spojené s dřívějším poskytnutím erotického materiálu neznámému online uživateli.

„Dítě kontaktuje anonymní dospělý člověk a snaží se od něj po předchozí komunikaci na seznamce, sociální síti nebo v chatovací místnosti dostat fotky nebo požaduje schůzku,“ popsal Právu první variantu Peter Porubský z Linky bezpečí.

Rizika si neuvědomují

Další fáze nastává ve chvíli, kdy již dítě nějaký materiál nevhodného obsahu útočníkovi poskytlo.

„Velmi typický je před vydíráním probíhající sexting, součástí něhož je posílání zpráv, fotek a videí se sexuálním obsahem. Následně se to překlopí v nátlak. Pokud dítě nepošle více fotek, útočník materiál zveřejní,“ nastínil strategii online pedofilů Porubský. Oběťmi se podle něj nejčastěji stávají dívky kolem čtrnácti let.

Dnes je to (poskytování nahých fotek a videí, pozn. red.) velký trend mezi mladými, který je alarmující. Vztahování se k nahotě je posunuté. Děti si neuvědomují rizika, která může sdílení fotek s sebou nést. Proto je to tak lehce zneužitelné,“ vysvětlil Porubský.

S ním souhlasí i výkonný ředitel Národního centra bezpečnějšího internetu Jiří Palyza.

‚Starší kámoška‘ navrhne, že bude legrace, když si pošlou fotky bez podprsenky
Peter Porubský z Linky bezpečí

„Riziková činnost dětí na internetu narůstá. Hlavně jde o ignoraci ochrany soukromí a privátního prostoru. Děti nemají problém posílat fotky sexuálně-explicitního charakteru cizím lidem,“ řekl Právu Palyza.

Nebezpečí i na herních serverech

S pocitem bezpečí, který vyvolává internetové prostředí, a se zmiňovanou neostražitostí souvisí i enormní nárůst počítačové kriminality, který zaznamenává policie.

Za posledních pět let došlo dle statistik ke zhruba čtyřnásobnému nárůstu těchto případů. V oblasti online mravnostních deliktů je zvýšení přibližně trojnásobné. Útočníci se přitom stále rafinovaněji snaží dostat k dítěti, potenciální oběti, co nejblíž.

„Útočník, veskrze muž, se může tvářit jako vrstevník – kluk, nebo i dívka – a se svou obětí jde primárně jakoby do koalice. Jedině on si s dítětem rozumí, protože toho mají tolik společného, třeba sport nebo hudbu,“ přiblížil Porubský.

Zároveň ale dochází k izolaci dítěte. „Oběť je zmanipulována, aby držela konverzaci v tajnosti. Následně od ní útočník získává materiál, kde je nahá. Třeba formou hry. ‚Starší kámoška‘ navrhne, že bude legrace, když si pošlou fotky bez podprsenky,“ popsal vylákání fotek Porubský.

Pachatelé své oběti nejčastěji kontaktují údajně přes sítě online her nebo třeba aktuálně v prostředí jedné sociální aplikace, která umožňuje dětem a mladým pořizovat a sdílet vlastní videoklipy na téma známých skladeb.

„Zvláště v tomto případě je riziko umocněno skutečností, že především mladé dívky ve snaze být co nejvíce atraktivní mohou být lákadlem pro různé typy manipulátorů z řad dospělých,“ upozornil Palyza.

Svým charakterem prý aplikace vybízí k sebeprezentaci až exhibicionismu, a proto stránky lákají různé druhy online deviantních pedofilů či jiných uživatelů s negativními úmysly.

Z letošní studie Univerzity Palackého v Olomouci na téma online hry Minecraft v českém prostředí vyplývá, že rovněž tato platforma láká ke shánění dětského erotického materiálu.

Kódované „brigády“

Někteří hráči se autorům studie svěřili s tím, že se v prostředí této hry setkali s rizikovou komunikací, kdy jiný hráč požadoval intimní fotografie nebo schůzku v reálném světě.

Na druhou stranu podle expertů vidí některé děti v zasílání svých aktů možnost, jak si rychle přivydělat.

„Dětí vědí, že anonymní chatovací místnosti se pro ně můžou stát místem lehkého výdělku. A tak se nafotí – za kredit nebo za výhody v online hře. Třeba za postup do vyššího levelu, který je spojený s nákupem virtuálních schopností,“ ilustroval Porubský.

Podle Palyzy jsou „dárky“ za materiály obsahující nahotu různorodé. „Je to běžná praxe. Typicky to jsou kredity nebo mobily, objevily se ale i extrémní případy, kdy jsou děti schopny poskytnout sexuálně explicitní fotky výměnou za cigarety,“ přiblížil Palyza.

Mezi dětmi jsou taková místa na internetu údajně velmi dobře známá. „Nabízejí se tam brigády, přitom jde o kódované nabídky, kterým rozumějí jenom děti a ti, kteří nabízejí úplatu za sexuální fotky nebo setkání,“ informoval Porubský.

Trilogie Seznam se bezpečně!

Trilogie filmů Seznam se bezpečně!, za kterými stojí společnost Seznam.cz, upozorňuje na nástrahy číhající na internetu.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut. [celá zpráva]

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Jednou z ústředních postav filmu je odsouzený skautský vedoucí Martin Mertl, který před kamerou popsal, jak útoky probíhaly. Exkluzivně Novinkám již sám dříve popsal, že v celé kauze byl hlavním pachatelem. [celá zpráva]

Celou trilogii Seznam se bezpečně! můžete sledovat na stránkách www.seznamsebezpecne.cz.

Přitom například za ohrožování výchovy dítěte pachatelům hrozí až dva roky vězení. Za zmiňované vydírání pak až čtyři roky.

Reklama

Výběr článků

Načítám