Hlavní obsah

Děti na internetu chytají do pastí falešné celebrity

Novinky, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z nejznámějších českých zpěvaček a idol dospívající mládeže Ewa Farna má jen na Facebooku minimálně deset profilů, které se tváří jako oficiální. O čem to svědčí? Především o tom, že identita člověka je na internetu pojem zatraceně relativní. Pobyt v říši, kde se kdokoliv může vydávat za kohokoliv, pak může být nebezpečný zejména pro děti, u kterých má důvěřivost navrch před ostražitostí.

Děti na internetu chytají do pastí falešné celebrityVideo: Pro Novinky Mirek Vaňura, Seznam.cz

 
Článek

Takové důvěřivosti lze snadno zneužít a internetoví podvodníci si jsou toho dobře vědomi. Mají rozpracované scénáře, jak dítě vylákat z bezpečí za počítačovým monitorem do reálného světa. Na internetu mají možnost zvolit si jakoukoli totožnost, tak proč si nenasadit masku někoho, kdo je známý, obdivovaný a jehož pouhé jméno je samo o sobě klíčem k navazování kontaktů.

Zastavím se u vás, slibovala údajná Ewa Farna

Takový je i příběh 12leté Nikol ze severní Moravy. Na Facebooku jí někdo nabídl "zaručeně pravou" e-mailovou adresu Ewy Farné. Dívka na tuto adresu poslala žádost o spojení na Facebooku, a když jí přišla odpověď s odkazem na patřičný profil, kořist byla lapena. Od té doby se Nikol domnívala, že si dopisuje se skutečnou Ewou Farnou.

Korespondence byla natolik častá, že si dívka časem dovolila být osobnější. "Ze srandy jsem jí napsala, že vím, co chce další den dělat, jestli nechce přijet ke mně. A ona že jo, že by moc chtěla," popisuje dívka. Domnělá Ewa jí sdělila, že pojede z Brna a že by se mohla cestou domů zastavit. Nikol tomu uvěřila, její rodiče ovšem ne. Schůzku jí zakázali a otec s ní raději zůstal doma. Když přišla Nikol od falešné zpěvačky esemeska, že nedorazí kvůli rozbitému autu, i důvěřivé děvče uvěřilo, že věci se mají jinak, než si myslela.

Aby měli úplnou jistotu, zkusili ještě  trik z druhého dílu informačně-preventivního filmu Seznam se bezpečně!, který je součástí kampaně společnosti Seznam, jež varuje právě před nebezpečími číhajícími na internetu. Vyzvali údajnou Farnou, aby Nikol poslala svou fotografii s papírem, na němž bude Nikolino jméno a datum onoho dne. "Ona nám to neposlala, tak už jsem měla fakt strach, že to není ona a už jsem si s ní úplně přestala psát," uvedla Nikol.

Její příběh přitom mohl dopadnout tragicky. Mohla se například setkat s nebezpečným pedofilem nebo se stát obětí únosu. V jejím případě se ovšem konal happy-end. Prostřednictvím Seznamu se v Praze seznámila se skutečnou Ewou Farnou, a splnil se jí tak její velký sen.

"Pojď se mnou, cédéčka mám v autě"

Podvodník nebo potenciální násilník může postupovat například takto: chatuje s dvanáctiletou dívkou, a dělá-li to šikovně, jeho oběť nic nepozná, protože sama vlastně ani nechce. Dopisovat si s celebritou jí dělá dobře, a tak si možnost, že by mohlo jít o podvodníka, zpravidla ani nechce připustit.

Když podvodník usoudí, že nastal čas k útoku, zmíní se, že bude tehdy a tehdy projíždět tudy a tudy a že by tedy mohlo dojít k setkání. Podepsané fotky a cédéčko s věnováním jsou samozřejmostí. Na místě schůzky se pak objeví někdo úplně jiný, kdo řekne například: „Ewa se zdržela cestou, ale posílá ti po mně to cédéčko a fotky. Pojď se mnou, mám to v autě…“

Ostražitost na internetu se vyplatí

Zdá se vám to přitažené za vlasy? Pak byste měli znát výsledky studie 3. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Podle ní třetina školáků přiznala, že se sešli s někým, koho do té doby znali jen přes internet. Podobný průzkum prováděla i společnost Gemius. A výsledky jsou opět děsivé. Dvě třetiny respondentů ve věku mezi 12 a 17 lety přiznaly, že dostaly nabídku osobního setkání. A teď to nejdůležitější: z tohoto počtu oslovených dvě třetiny nabídku přijaly.

Falešné popové hvězdy na internetu tvoří ve většině případů šprýmaři, které baví tahat důvěřivce za nos. Reálné nebezpečí však hrozí i zde, protože pokud oběť uvěří, že si koresponduje s celebritou, dodává jí to pocit vlastní důležitosti, o který nechce přijít. Proto je třeba, aby děti  dokázaly na internetu odhalit důvěryhodné zdroje od zjevných podvodů. A uvědomily si základní pravidlo ostražitosti: kyberprostor je místo, kde lhát je normální.

Kampaň Seznamu s názvem Seznam se bezpečně! upozorňuje právě na tato úskalí internetu. První i druhý díl stejnojmenného informačně-preventivního filmu je možné zhlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Desatero bezpečného internetu podle Seznamu
1.Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
2.Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní.
3.Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
4.Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
5.Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
6.Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
7.Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
8.Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
9.Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
10.Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Reklama

Výběr článků

Načítám