Hlavní obsah

Datovou schránku má 300 000 Čechů, při pandemii se jejich počet zdvojnásobil

Praha

Během pandemie koronaviru výrazně stoupl zájem o datové schránky. Tu má v současnosti v Česku zřízenou 300 000 fyzických osob, což je téměř dvojnásobek počtu ze začátku letošního roku. Týdně si tak datovou schránku zřídí v průměru téměř 3000 lidí. Uvedla to dnes IT společnost Software602, která se na provozu datových schránek podílí. Spolu s úřady a právnickými osobami tak v Česku funguje 1,33 milionu datových schránek.

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Datové schránky

Ilustrační foto.

Článek

„Datová schránka dává smysl především lidem, kteří potřebují komunikovat s úřady, ale nechtějí vyřizovat všechno osobně. Nechuť chodit na úřady nebo na poštu pak počet těchto lidí rychle zvedá. Pokud se nic nezmění, jen letos jich přibude dalších sto tisíc,“ uvedl ředitel divize eGovernment společnosti Software602 Pavel Nemrava.

Zájem o datové schránky začal stoupat zejména během koronavirové krize. Zatímco na začátku loňského roku mělo svou datovou schránku 159 000 fyzických osob, letos v lednu to bylo 224 000 a v minulých dnech jejich počet dosáhl úrovně 300 000.

Datové schránky fungují jako informační systém 12 let. Prostřednictvím datové schránky lze podat daňové přiznání, zažádat o výpis z rejstříku trestů, získat výpis bodů řidiče nebo například zaslat omluvenku dítěti do školy.

Automatické zavedení datových schránek občanů bude od roku 2023

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám