Hlavní obsah

Creative ZEN Stone Plus: Nájemný vrah na stopě Applu

Novinky, Marek Schäferling

Kdo by neznal iPod Shuffle. Malinký hudební přehrávač bez displeje vybavený pouze těmi nejnutnějšími funkcemi pro přehrávání. Jeho úspěch můžeme shrnout jednoduše do tří bodů: 1.rozměry 2.vzhled 3.marketing. Creative si řekl, že na tom vlastně až tak moc není, a tak vyrobil přehrávač velmi podobného ražení. Má šanci utkat se s Shufflem v rovném souboji?

Článek

Dvě verze ZEN Stone

Nabídka MP3 přehrávače zahrnuje dva modely lišící se pouze přítomností OLED displeje a velikosti interní paměti. Levnější Stone za cenu pod jeden tisíc korun nese 1GB úložného prostoru, zatímco varianta Plus dvounásobek společně s displejem.

U Creativu bývá zvykem vyrábět více barevných variant. Nejinak je tomu u tohoto prcka vyráběného v černém, modrém, červeném žlutém, růžovém a bílém provedení. Je škoda, že displej má černé pozadí, které s některými barevnými kreacemi ne zcela ladí, ale je pravda, že lépe asi volit nejde.

Vzhled Stone Plus

Přesně podle jména připomíná miniaturní MP3 přehrávač oblázek opracovaný proudem vody. Dojem trochu kazí příliš okaté plastové provedení, kterým v očích veřejnosti trpí i jiné přehrávače Creative. To platí minimálně pro námi testovanou černou verzi.

Tělo ZENu rozměrů 56 x 35 x 13mm je přímo poseto ovládacími prvky, což vzhledem k miniaturní ploše není nic těžkého. Na čelní straně najdeme kromě kulatého OLED displeje s modrými znaky ovládací kříž pro posun v playlistu, menu přehrávače a regulaci hlasitosti.

Horní straně dominuje 3,5mm konektor sluchátek a tlačítko play/pause doplněné o mikrofon. Na opačné straně přehrávače se schovává ještě mini USB konektor a tlačítko reset pro případ ztroskotání. K jeho použití jsme se naštěstí nikdy nedostali.

Ovládáme Stone

Styl ovládání se od všech ostatních přehrávačů firmy Creastive mírně odlišuje, ale i tak nebyl problém si na Stone zvyknout. Na co jsem si ovšem nezvykl byla navigace mezi písničkami. V tomto případě lze říct, že je displej jen na okrasu. Zobrazuje pouze název skladby, nikoli album ze kterého se hraje (adresář) a není možné názvy dopředu procházet. Při změně titulu na displeje začne ZEN nekompromisně písničku také přehrávat.

Displeji tak vlastně odpadla hlavní úloha, ale i přesto je užitečný. Nastavíte přes něj ekvalizér, naladíte FM rádio, spustíte diktafon, zjistíte kapacitu akumulátoru (3 kroky), indikuje zámek ovládacích tlačítek a dokonce na něm můžete spustit stopky, funkci určenou jednoznačně běžcům pro zdraví.

Špetka praxe...

Vzhledem k pořizovací ceně 1 800 Kč jsem nečekal žádný dokonalý hudební projev. Zodpovědně však mohu říct, že za to nemůže sám přehrávač, ale přibalená sluchátka nevalné kvality. Při aplikaci lepších sluchátek v ceně druhého přehrávače ZEN Stone je situace mnohem lepší. Zvukový výstup je opravdu kvalitní, i když maximální hlasitost nemusí uspokojit každého.

Vestavěný akumulátor by měl vydržet podle výrobce devět a půl hodiny přehrávání. Reálně jsem se dostal lehce přes sedm hodin, což není hodnota nikterak zázračná, ale na poslech v MHD či zpestření nudné přednášky bohatě postačuje.

A jak je na tom Stone softwarově? Funguje jako mass storage zařízení - externí výměnný disk. Ke zkopírování hudby do přehrávače nepotřebujete žádný dotěrný program.

Hodnocení

ZEN Stone Plus je vnímán jako přímý konkurent Applovského Shuffle. Mám však pocit, že tihle dva si vlastně vůbec nekonkurují. Chcete stylový přehrávač miniaturních rozměrů, který je vždy středem zájmu? Tak to ZEN Stone není. Je spíš nenápadný, ale zato dobře vybavený s kvalitním zvukovým výstupem. I cena 1 800 Kč je velmi příznivá. Nehledíte-li tedy příliš na design, ale na užitnou hodnotu, měli byste dát přehrávači Stone Plus šanci.

Specifikace

  • Rozměry:55.6 x 35.4 x 12.8mm
  • Hmotnost: 21g(včetně akumulátoru)
  • Konektivita: mini USB
  • Kapacita: 2GB
  • Výdrž: 9 hod
  • Podporované formáty:MP3, WMA, WAV (diktafon), Audible
  • Cena: 1 800Kč s DPH

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám