Hlavní obsah

Cloud je v kurzu, využívá jej drtivá většina IT společností

Více než 84 procent českých technologických firem má alespoň nějakou část své infrastruktury v cloudu, tedy dostupnou přes internet. Z těch zbývajících zvažuje přechod během příštího roku 52,4 procenta. Firmy využívají cloud hlavně pro ukládání interních dat, k zálohám při výpadku firemní infrastruktury a hosting firemních interních systémů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Revolgy, která poskytuje služby v oblasti digitální transformace prostřednictvím cloudové infrastruktury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Mezi poskytovateli vedou Amazon Web Services (52,7 procenta) před Google Cloud Platform (38,4 procenta). Výraznější oblibě se pak u firem těší ještě Microsoft Azure (29,5 procenta).

„Cloud je dnes pro většinu technologických firem naprostou samozřejmostí a svěřují mu proto celou firemní IT infrastrukturu, nebo alespoň určitý podíl. Již nějaký čas však není pouze doménou progresivních startupů, ale přechází na něj i velké korporace, které ještě donedávna tento krok z různých důvodů oddalovaly,“ uvedl výkonný ředitel Revolgy Miroslav Vlasák.

Data do cloudu ukládá třetina českých firem

Internet a PC

Většina firem (75,5 procenta) měla cloudovou infrastrukturu již od začátku. Ostatní měly zpočátku vlastní datacentrum (41,8 procenta), hosting serverů (34,2 procenta), tj. jejich pronajímání, a housing serverů (24,1 procenta), tedy umístění vlastních serverů v profesionálním datacentru. Hlavními argumenty, proč se firmy rozhodly na cloud přejít, byla především flexibilita (77 procent), tedy možnost snadno vytvářet nová prostředí a instalace.

„Rychlost připojení může být při přechodu a práci v cloudu velice limitujícím faktorem. Lidé si také stále neuvědomují, že pokud mám něco v nadnárodním cloudu typu AWS, Google, Azure, že v případě nějakého problému či nutnosti něco rychle řešit se nemají na koho obrátit. Nikdo jim neposkytne součinnost, kterou by v danou chvíli potřebovali,“ podotkl ředitel společnosti IDC-softwarehouse Karel Diviš.

Cloud je dnes podle Petra Loužeckého z firmy Algotech běžnou součástí IT služeb, jeho výhody oceňují firmy napříč segmenty, a to bez ohledu na velikost firmy. „Dle našich poznatků, jakožto lokálního českého poskytovatele, jsou prioritou dostupnost a bezpečnost dat či systémů, bezproblémová migrace a podpora. Nejběžnějším produktem jsou řešení na ukládání a zálohu dat, těsně následované prostředím pro interní firemní aplikace a aplikace jako služba,“ dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám