Hlavní obsah

Čínské počítače na kolenou před novým virem

Novinky, adr, Xihuanet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Čínské antivirové firmy vyzvaly v úterý k urychlené aktualizaci operačního systému Windows. Podle jejich zjištění se na internetu objevil nový velice nebezpečný počítačový vir, který může napadnout celosvětově milióny nezaplátovaných počítačů.

Článek

Nový internetový červ přezdívaný jako Dasher napadnul první počítače již v pondělí. Podle čínských úřadů byl počet infikovaných strojů poměrně malý, "přesto však může vyústit v masivní útok".

Dasher využívá bezpečnostních mezer v operačních systémech Windows 2000 a vyšších, tato slabá místa však již Microsoft minulé úterý opravil [celá zpráva].

K internetu je však i přes tuto skutečnost připojeno stále mnoho počítačů, jejichž vlastníci aktualizaci operačního systému Windows dosud neprovedli.

Nový vir je zvláště nebezpečný tím, že k jeho spuštění nemusí uživatel klikat na žádný příchozí odkaz (nalezený například v e-mailu), nebo dostat se na speciálně upravenou webovou stránku.

Virus dává útočníkovi možnost převzít kontrolu nad celým počítačem, tedy zobrazovat, měnit či mazat z něj data na dálku, vytvářet nové uživatelské účty s plnými právy. Bezpečnostní odborníci se také domnívají, že je kód schopen odesílat loginy a hesla, kterými se uživatelé přihlašují do on-line bankovních účtů.

Nezabezpečené, tedy neaktualizované počítače, jsou zranitelné už při připojení na internet. jakmile jsou infikovány, pak generují množství dalších útoků, kterými se snaží napadat ostatní počítače nalezené v síti. Také z tohoto důvodu mohou pracovat pomaleji, dodávají čínští odborníci.

Do pondělka byly napadány pouze počítače v Číně, uvedla Pekingská antivirová firma Jiangmin Science.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám