Hlavní obsah

Čínská ZTE může v USA částečně obnovit činnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York/Hongkong

Spojené státy umožní čínské telekomunikační společnosti ZTE dočasně obnovit některé podnikatelské činnosti nezbytné k udržení stávajících sítí a zařízení. Washington nyní zvažuje, že zruší opatření, jímž v polovině dubna zakázal americkým podnikům prodávat součástky a software čínskému podniku v souvislosti s kauzou nelegálních dodávek amerického zboží a technologií do Íránu a KLDR.

Foto: Kim Kyung Hoon, Reuters

Logo společnosti ZTE

Článek

Sedmiletý zákaz paralyzoval klíčové aktivity ZTE a firmě dokonce hrozil bankrot.

Povolení ministerstva obchodu, které měla možnost spatřit agentura Reuters, platí od 2. července do 1. srpna. Čínské telekomunikační dvojce umožňuje pokračovat v provozování stávajících sítí a zařízení a poskytovat zákaznickou podporu pro smlouvy podepsané před 15. dubnem. Povoluje také omezený převod prostředků do ZTE i opačným směrem. Ministerstvo obchodu však zdůraznilo, že dubnový zákaz zůstává v platnosti.

Společnost ZTE se v současné době snaží splnit řadu požadavků, které by jí umožnily naplno obnovit obchodní aktivity v USA. Pokutu ve výši jedné miliardy dolarů (22,4 miliardy Kč) ZTE podle zdrojů Reuters už zaplatila, ještě ale musí složit 400 miliónů dolarů na svěřenecký účet pro případ budoucích pochybení. Dále musí provést změny ve svém vedení. Podle dohody bude na dodržování dohody v ZTE dohlížet po dobu deseti let tým, který vybere americké ministerstvo obchodu.

Společnost nyní ohlásila odchod jednoho ze svých vedoucích představitelů z osobních důvodů a podle zdrojů Reuters v úterý rozeslala interní zprávu oznamující odchod dalších sedmi čelných manažerů bez uvedení důvodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám